29 juni 2020
Lyssna

En helt ny utställning om Råda Säteri

Visste du att Albert Einstein var på Råda Säteri för snart 100 år sedan? Och att det faktiskt spökar här? 29 juni öppnar dörren till utställningen om Råda Säteri, för den som är nyfiken på att veta mer om husen, människorna och miljön som format platsen till vad den är idag.

Utställningen ger en inblick i platsens historia, hur olika historiska epoker har gjort avtryck på området, vilka som bott här och vad som varit viktigt för dem i olika tider. Genom ett axplock av fakta, kuriosa och berättelser är utställningen tänkt att ge besökaren en extra dimension till övriga upplevelser på området. Vet du exempelvis hur gammal ruinen ute på halvön Labbera är? Eller hur många gånger danskarna bränt ner de tidigare byggnaderna på platsen?

Människorna och deras berättelser

Du får även en glimt av hur det var att leva i de fina salongerna och en inblick i livet som torpare och arbetare. Möt Berta, dotter till trädgårdsmästare Hedlund som arbetade på säteriet 1906-1916, och ta del av hennes minnen från barndomens påskfirande. Bli bekant med Martina von Schwerin, säteriets mest omskrivna ägare, som gifte sig endast 13 år gammal. Träffa skrytsamma fru Lagerberg, som kastade sin dyrbara guldring i Rådasjön, och ta del av berättelsen om hur hon till slut fick den tillbaka.

Platsen för utställningen, som finns på svenska och engelska, är den lilla, röda bagarstugan intill säteriets östra flygel.

Öppettider

Utställningen är öppen vardagar klockan 11-16 samt vissa helger, exempelvis vid större arrangemang på området. Antal besökare är i dagsläget begränsat till 5 personer åt gången, för möjlighet att hålla avstånd. Under sommaren är utställningen bemannad.

För mer information

www.radasateri.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Martina Johansson
besöksnäringsutvecklare
martina.johansson@harryda.se