Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
8 november 2019

Grattis till vinnarna i tävlingen På egna ben!

Bild från projektsidan På egna ben, Västra Götalandsregionen 2019

Bild: På egna ben, Västra Götalandsregionen

Det lönar sig att ta sig fram på egna ben. Extra mycket har det lönat sig för klass 5B och 5A på Önnerödsskolan och 5C på Djupedalsskolan. De kom på första, andra respektive tredje plats i årets omgång av tävlingen På egna ben och vann därmed pengar till klasskassan.

För nionde året i rad har elever i årskurs 4, 5 och 6 i Härryda kommuns skolor kunnat delta i utmaningen På egna ben. Den här gången deltog 531 elever i 22 klasser, vilket slår förra årets rekord.

Tävlingen är uppbyggd som en spännande poängjakt, där klassen engageras i att tävla om fina priser. Eleverna samlar poäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till och från skolan. De kan också få extrapoäng om andra i familjen går, cyklar eller åker kollektivt. För att samla ännu mer poäng kan klassen utföra övningar som ger kunskaper i miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Tillsammans har årets deltagande elever tagit sig fram över 15 500 kilometer till fots, med cykel eller kollektivtrafik, vilket motsvarar 0,4 varv runt jorden.

Klass 5B på Önnerödsskolan tog förstapris

Den klass som lyckades samla ihop flest poäng blev klass 5B på Önnerödsskolan i Landvetter. Förutom en fin pokal och reflexer vann klassen 5 000 kronor till klasskassan. Eleverna i klassen tyckte att det fanns många roliga övningar att göra tillsammans och de var väldigt glada att ha tagit hem segern.

Klass 5A på Önnerödsskolan landade på en andra plats och vann 2 500 kronor till klasskassan. Eleverna gillade upplägget och tyckte att det var en spännande tävling där hela klassen ansträngde sig för att vinna tillsammans.

På hedrande tredje plats kom klass 5C på Djupedalsskolan i Mölnlycke. Klassen hade många planer och idéer på vad de kunde göra för de 2 500 kronorna som de vann till klasskassan.

Bra kämpat alla deltagande klasser!

En satsning för hälsa, miljö och trafiksäkerhet

Enligt projektet På egna ben blir nästan en femtedel av alla mellanstadiebarn dagligen skjutsade med bil till skolan. I den åldern är det viktigt för barn att upptäcka att de klarar av att ta sig fram på egen hand – det gör att de stärker sitt självförtroende. Samtidigt bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.

Utmaningen På egna ben främjar ett engagemang kring hållbarhets- och mobilitetsfrågor både hos elever och pedagoger men även hos barnens familjer. Det är ett projekt som ger mycket positiv energi och har glada deltagare.

Läs mer

På egna ben - Härryda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Steg på väg mot hållbarhet - Agenda 2030 i Härryda kommun

Kontakt

Moa Sundberg, trafikingenjör
031-724 61 00 (växel)
moa.sundberg@harryda.se