30 juni 2021

Ej tillåtet att köra vattenskoter i sjöar

Under sommaren är det många som gör utflykter till Härrydas sjöar och badplatser. Kanske blir det också en kanot- eller båttur.

När många vistas samtidigt kring bad och andra vattendrag är det viktigt att visa hänsyn till varandra och naturen med häckande fåglar och andra djur.

Nationella regler

Vi vill påminna om att det råder ett generellt förbud mot vattenskoterkörning i sjöar och åar i hela kommunen. Förbudet är reglerat i vattenskoterförordningen och gäller i alla svenska sjöar och vattendrag såvida det inte finns någon form av undantag beviljat från Länsstyrelsen. Någon sådant undtantag finns inte i Härryda kommun.

Vattenskoter i naturen Länk till annan webbplats.(Naturvårdsverket)

OBS! Om någon bryter mot vattenskoterförbudet ska det anmälas till Polisen på telefonnummer 114 14. Polisen Länk till annan webbplats.
(Om situationen är akut - ring 112).

Låga hastigheter för båtar

För övriga vattenfarkoster finns särskilda regleringar för sjöar vad gäller begränsade hastigheter. I sjöarna Västra Nedsjön i Hindås, Gingsjön i Hällingsjö och Hornasjön norr om orten Härryda får man inte köra fortare än sju knop, vilket motsvarar cirka 13 kilometer i timmen.