Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
10 november 2017
Lyssna

Bullerskydd med konstnärlig udd av SIMKA till Mölnlycke

Ett konstverk i rött som slingrar sig längs båda sidor av Benarbyvägen och samtidigt fungerar som bullerskydd. Det blir verklighet i Mölnlycke till våren. Under november startar arbetet med att sätta verket Trollbuller och Trollbollar som är gestaltat av konstnärsduon SIMKA på plats.

Härryda kommun har i för kommunen ett unikt projekt, kombinerat en konstnärlig gestaltning med praktisk nytta. Längs båda sidor av Benarebyvägen, mellan Skinnefjälls cirkulationsplats och cirkulationsplatsen vid det nya bostadsområdet Stenbrottet, ska ett bullerskydd som samtidigt är ett konstverk sättas upp.

– Vi har aldrig gjort en konstnärlig utsmyckning som samtidigt fyller en funktion förutom den konstnärliga upplevelsen. Därför känns det här extra kul. Kommunens arbetsgrupp för konst bad en av våra konstkonsulter att presentera ett antal konstnärskap som skulle kunna passa. Vårt val föll på att ge konstnärsduon SIMKA i uppdrag att formge bullerskyddet, säger Margreth Tallvid, planeringsledare på sektorn för utbildning och kultur, som tror att gestaltningen kommer ge mycket till omgivningen och bidra med kontrast i alla årstider.

Konstnärsduon SIMKA bakom verket

SIMKA har tidigare bland annat utfört projekt för Statens konstråd, Stockholms stad och region Gotland och består av konstnärerna Simon Häggblom och Karin Lind. De har tagit fram ett bullerskydd i rött som slingrar sig mellan cirkulationsplatserna. I ändarna veckar sig planket som en tydlig markering av en början eller ett slut. På ett par platser sker avbrott i form av skulpturer, trollbollar, i svart och vitt som lyser upp på kvällen. Verkets namn är Trollbuller och Trollbollar.

– Bullerskyddet blir som en röd tråd som går genom hela området. Det röda blir väldigt vackert i landskapet, och en tydlighet i riktningen både vart man kör och vart man går, och också ett förtydligande i området, säger Karin Lind, konstnär.

– Jag hoppas att Mölnlyckeborna kommer att uppskatta verket och blir glada! Det kommer bli en upplevelse, både för gångaren, cyklisten och bilisten, säger Karin Lind.

Påverkan på trafiken under arbetet

Arbetet med att ta ner det gamla bullerskyddet har påbörjats. Under vecka 46 börjar det nya skyddet att sättas upp. Under tiden som arbetet pågår kan det bli vissa trafikstörningar. Gång- och cykelvägen påverkas också av arbetet. Bullerskyddet planeras att vara på plats våren 2018.

Fakta

Färgen på bullerskyddet är röd och heter RAL 3028.
Materialet består av återvunnet HD polyeten.
Skyddet går från 1,1meter högt upp till 2,2 meter högt.
Bullerreducering är 34 dBRw.

Kontakt

Margreth Tallvid, planeringsledare för frågor om den konstnärliga utsmyckningen
031-724 61 00 (växel)
margreth.tallvid@harryda.se

Helena Sandgathe, projektledare Trafik för frågor om byggnationen
031-724 61 00 (växel)
helena.sandgathe@harryda.se

SIMKA
Karin Lind, konstnär
070-870 13 90
Simon Häggblom, konstnär
070-609 14 91
www.simka.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konstnärsduon SIMKA har gett bullerskyddet sin konstnärliga gestaltning.

Konstnärsduon SIMKA har gett bullerskyddet sin konstnärliga gestaltning. Bullerskyddets konstnärliga gestaltning skulle enligt uppdraget upplevas som ett uttryck i tiden och samspela med omgivningen samtidigt som det gärna fick sticka ut.

Trollbuller och Trollbollar är namnet på bullerskyddet som står färdigt våren 2018. Trollbollarna kommer lysa upp inifrån.

Trollbuller och Trollbollar är namnet på bullerskyddet som står färdigt våren 2018. Trollbollarna kommer lysa upp inifrån.