Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
19 juni 2017
Lyssna

Astrid Lindgren är temat för sommarens planteringar

I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 110 år. Det uppmärksammar Härryda kommun genom att låta sommarens planteringar gå i Astrid-tema.

– Varje år brukar vi ha ett tema på våra planteringar, och i år ville vi göra något speciellt som många kan relatera till. Jag är även själv lite av ett Astrid-freak och älskar hennes berättelser, säger Lovisa Gustafsson, projektledare på Drift & Grönt.

Inför sommarsäsongen har drygt 1900 plantor beställts och planteras i såväl urnor som i fasta planteringar runt om i kommunen. Även amplar och blombåtar placeras ut.

– Sommarblommor ger allt under en säsong, bidrar med färg och förskönar stadsrummet. Det ger mycket glädje hos många. Jag hoppas också att årets tema är något som kommuninvånare i alla åldrar kan uppskatta, säger Lovisa Gustafsson.

Murrigt 70-tal i gult och brunt, ruggig trollskog, flätade gräs och inspiration från sommarängens blomster. Genom att kombinera olika växter, färger och rekvisita har Lovisa Gustafsson tillsammans med parklaget skapat urnor och planteringar runt om i kommunen som andas Astrid Lindgren. Kan du gissa sagorna?

Jill Lenoir och Simon Jakobsson arbetar med att plantera årets sommarblommor.

Kanske har du träffat på våra medarbetare Jill Lenoir och Simon Jakobsson när de planterar årets sommarblommor runt om i kommunen? Många planteras såklart på plats i rabatterna, men de urnor som innehåller blommor förbereds på Solsten och körs sedan ut till våra orter, från Rävlanda i öst till Mölnlycke i väst.

Årets sommarplanteringar har Astrid Lindgren som tema.

Kikar du lite närmre får du en ledtråd av det flätade gräset. Kanske hittar du till och med en bortglömd doja... I planteringen hittar du lejongap, buskmarguerit, prydnadsgräset kopparstarr, nemesia, kryddsalvia och jordreva.

Årets sommarblommor har Astrid Lindgren som tema.

Gult, brunt, sammet och retroblommor är som kuckelimuckmedicin för själen. I planteringen hittar du knölbegonia, ringblomma, rosenplister, palettblad och sammetstagetes.

Årets sommarblommor har Astrid Lindgren som tema.

Med inspiration från småländska sommarängar och en trägubbe snidad av en viss person… I planteringen hittar du ringblommor, gullskära, jordgubbar, buskmarguerit, lampborstgräs, husarknappar och blåsalvia.

Årets sommarblommor har Astrid Lindgren som tema.

Murrigt och trolskt i skogen. Om du lyssnar noga kanske du hör vildvittrorna… Och tittar du noga kanske du upptäcker ett troll som eleverna i klass F1D på Furuhällsskolan har gjort. I planteringen hittar du också silvernjurvinda, alunrot, strutbräken, silversalvia, palettblad och indianmint.

Årets sommarblommor har Astrid Lindgren som tema.

I de blågula Astrid-planteringarna hittar du gullskära, dahlia, blåsvingel, solros, rabatteternell, rudbeckia, daggsalvia, blåsalvia, husarknapp, verbena, kinesisk riddarsporre, stor riddarsporre och alpmartorn.

Kontakt

Lovisa Gustafsson, projektledare Drift & Grönt
031-724 87 73
lovisa.gustafsson@harryda.se