Kontakt
1 oktober 2019
Lyssna

Vi uppmärksammar kampanjen ”Balansera mera” – för att förhindra fallolyckor

30 september–4 oktober slår vi ett slag för Socialstyrelsens kampanj ”Balansera mera”.
- Rörelse, motion och balansträning är viktigt för både kroppen och knoppen. Det är aldrig för sent och även den lilla träningen gör skillnad, säger Kristin Hansson, fritidsassistent och samordnare på Härryda kommuns hälsofrämjande enhet.

Fallolyckor hos äldre är mycket vanligt. Så vanligt att Socialstyrelsen anordnar en nationell kampanj under vecka 40. I Härryda kommun uppmärksammas det viktiga budskapet på dels veckans sittgympor och äldreträffar runt om i kommunen, dels passar fixaren på att sprida informationen i samband med sina hembesök.

Små övningar då och då

- Det handlar inte alls om någon superträning utan att göra små övningar då och då som till exempel tåhävningar eller stå på ett ben vid diskbänken. Att ta trapporna istället för hissen eller passa på att få ljus och frisk luft genom att ta en promenad mitt på dagen, säger Kristin Hansson, fritidsassistent och samordnare.

Det är aldrig för sent!

Att sprida information och prata om vikten av vardagsträning är i fokus under hela veckan och Kristin Hansson hoppas speciellt kunna nå dem som inte tränar alls, där många kanske till och med tycker att det är för sent.

- Det är aldrig för sent, även den lilla träningen gör skillnad. Många övningar går dessutom att göra sittande. Ju mer du är igång, desto bättre balans får du, vilket i sin tur gör att risken för att du ska falla minskar, säger Kristin Hansson.

Filmer och tips på hur du kan förhindra fallolyckor

Hittar du på Socialstyrelsens webbplats - klicka härlänk till annan webbplats

Kontakt

Kristin Hansson, fritidsassistent och samordnare på Härryda kommuns hälsofrämjande enhet
031-724 65 53
kristin.hansson@harryda.se