Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
12 december 2018

Vi söker fler avlösare - något för dig?

Vi har ett stort behov av både avlösare, ledsagare och kontaktpersoner - viktiga uppdrag inom socialtjänsten. Här hälsar vi på hemma hos Ebba där Felicia jobbar som avlösare.

Läs mer om avlösarservice

Lämna en intresseanmälan

När Felicia tar hand om Ebba får föräldrarna en stunds avlastning. Foto: Anna Sigvardsson

När Felicia tar hand om Ebba får föräldrarna en stunds avlastning. Foto: Anna Sigvardsson

När Felicia kommer hem till Ebbas familj möts hon oftast av ett glädjetjut. Tjutet kommer från Ebba, sex år, som möter i dörren med mamma eller pappa i handen. För Ebba betyder Felicias besök att någon kommer att ägna sig helhjärtat åt henne de närmaste timmarna. För mamma Sofie och pappa Magnus innebär det en stunds avlastning – precis det som avlösaren är till för.

Ebba har en funktionsnedsättning som bland annat innebär att hon har balanssvårigheter och svårt att kontrollera och koordinera sina rörelser. Hon kommunicerar framför allt med tecken och behöver ständigt en vuxen nära sig för att hjälpa henne att ta sig fram och för att hindra att hon faller och skadar sig.

Avlösning ger energi

– Vi ansökte om avlösning när Ebba var fyra år. Vi drog oss lite för att ansöka, man vill ju kunna ta hand om sitt barn. Men eftersom Ebba kräver ens fulla fokus så är det svårt att göra något annat samtidigt, som till exempel att laga mat, och då måste vi båda alltid vara hemma, säger Magnus.
– För oss handlar avlösningen framför allt om att få vardagen att fungera utan för mycket stress. Att få gjort vardagssysslorna och samtidigt vara trygg med att någon har fullt fokus på Ebba. Tack vare avlösningen får vi energi att leva som vilken familj som helst, säger Sofie.

I dagsläget har de avlösning två vardagskvällar i veckan mellan klockan 15.30 och 19 samt under ett femtimmarspass på helgen. En av avlösarna heter Felicia och är 20 år.
– Att jobba som avlösare är ett jättebra extrajobb vid sidan av studier och andra jobb. Oftast kan du välja att jobba lite eller mycket och då vara avlösare för fl era familjer. Det är flexibelt och ett jobb du växer med, det har absolut gjort mig till en tryggare person, säger Felicia som efter gymnasiet även jobbat som elevassistent, aupair och vikarierat på kommunens förskolor.

Vad utmärker en bra avlösare för Ebba?

– Att vara ansvarsfull och lyhörd är viktigt, men också att vara aktiv och påhittig. Felicia ser vilka situationer som kan dyka upp och styr både Ebba och leken i rätt riktning, vilket är väldigt positivt. Jag vet att avlösarservicen i första hand är ett stöd för oss föräldrar men jag ser det även som ett stöd för Ebba, eftersom hon blir mer självständig, säger Sofie.

Fler avlösare behövs!

Att jobba som avlösare kräver ingen direkt utbildning, däremot är det viktigt att ha både intresse och förståelse för barns olikheter och behov. Omvårdnadsutbildning och/eller erfarenhet av barn med funktionsnedsättningar och tecken som stöd är en merit, men inget krav. Ingångslönen för en 18-åring är 132 kronor i timman.

Sandra Lorentzon arbetar som samordnare inom funktionsstöd i Härryda
kommun. Hon rekryterar avlösare, men också ledsagare och kontaktpersoner – och behovet är stort.
– Du ska ha fyllt 18 år, annars spelar åldern ingen roll. Det viktiga är att du har ett genuint intresse av att arbeta med barn, är ansvarsfull och lösningsfokuserad. Vi försöker matcha behov och önskemål så
gott vi kan för ambitionen är ju att både barnet, föräldrarna och du som avlösare ska trivas. Är det någon part som känner sig tveksam så kan man alltid testa några gånger, säger Sandra Lorentzon.

Läs mer om avlösarservice

Är du intresserad av att jobba som avlösare, ledsagare eller kontaktperson? Här kan du lämna en intresseanmälan.

Kontakt

Sandra Lorentzon, samordnare
031-724 86 15
sandra.lorentzon@harryda.se