Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
17 mars 2020

Utökat samtalsstöd när aktiviteter för äldre ställs in

En stor del av aktiviteterna i Härryda kommun som vänder sig till äldre ställs in tills vidare. Anledningen är att Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter under en tid framöver. För den som känner oro och ensamhet erbjuder Härryda kommun utökat samtalsstöd.

Följande aktiviteter är inställda från 17 mars:

  • ”Träffarna” i Hindås, Hällingsjö, Landvetter, Mölnlycke och Rävlanda
  • Sittgympor/chiball på kulturhus och träffar
  • It-caféer

Anhörigkonsulenter och fritidsassistenter erbjuder samtalsstöd

Besöksförbudet på äldreboendena och inställda aktiviteter för äldre kan leda till ökad oro och känsla av ensamhet för anhöriga och/eller äldre.

- Våra anhörigkonsulenter, Marie och Sara, är tillgängliga för samtalsstöd och det gäller även fritidsassistenterna som många har kontakt med ute på träffarna. Istället för att träffas fysiskt så är de tillgängliga på telefon och mejl, säger Malin Borg, enhetschef för hälsofrämjande enheten i Härryda kommun.

Fixaren besöker dem som bokat och vill ha besök.

Enskilda aktiviteter på äldreboenden

Enligt rekommendationer från Smittskydd i Västra Götaland 23 mars bör även kontakter mellan brukarna på äldreboenden begränsas framöver. Det innebär att fritidsassistenternas gruppaktiviteter ersätts av mer enskilda aktiviteter. All inbokad underhållning ”utifrån” är avbokad.