Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
1 juni 2017
Lyssna

Undersköterskor blir specialister i välfärdsteknik

Högre yrkesutbildning i Göteborg (YRGO) anordnar en utbildning för dem som arbetar inom vård och omsorg och vill vara med och implementera välfärdstekniken.

- Nuförtiden handlar inte hemtjänsten enbart om att ge de äldre mat och mediciner, det handlar om att hjälpa dem lägga ut inlägg på Facebook, skajpa med nära och kära på andra sidan jordklotet och betala sina räkningar via internet, säger Mani Mehrpour.

Mani Mehrpour är en av fyra undersköterskor från hemtjänsten i Härryda kommun som går denna utbildning som är första av sitt slag i Sverige. En utbildning där man utvecklar sin förmåga att ge teknikstöd och främja den enskildes möjlighet till oberoende trots åldern eller funktionsnedsättningar. 
- Tanken är att vi ska vara ambassadörer för användandet av välfärdstekniken och handleda både den enskilde men även närstående och annan personal.

Välfärdsteknik

Välfärdsteknologi är kunskapen om all teknik som kan bidra till ökad trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för äldre och personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Tekniken som sådan benämns välfärdsteknik.

I begreppet ryms allt från hörapparat och rullstol till trygghetslarm och webbkamera för tillsyn. Allt från fjärrkontroller av TV, belysning och dörrautomatik till mobiltelefoner och Ipad vars användning underlättar inköp, bankärenden och kontakter med myndigheter.

- Det är långt ifrån enbart våra brukare och deras anhöriga som drar nytta av den nya tekniken. Välfärdsteknologi har underlättat och effektiviserat även vårt arbete. Vi signerar våra besök i mobilen, lägger in påminnelserna om medicinering med mera.

Finns det inga nackdelar med välfärdsteknik?

- Frågor vi ofta får är etiken i användandet av exempelvis övervakningskameror på natten. Men av min egen erfarenhet så upplever många äldre att det är skönare att ha en övervakningskamera i sovrummet än att man måste lämna ifrån sig sina hemnycklar och att två personer trampar in mitt i natten och kollar om de mår bra. Detta i sig kan störa den sköra sömnen och upplevas som integritetskränkande, säger Mani Mehrpour, undersköterska på hemtjänsten i Härryda kommun och en av deltagarna i utbildningen för undersköterskor med specialkompetens inom välfärdsteknologi.

Kontakt

Ingrid Grange, Medicinskt ansvarig för rehabilitering-MAR
Socialtjänsten, Härryda kommun
031-724 61 26
ingrid.grange@harryda.se