28 april 2022

Ukrainska familjer på Hindås camping stannar i kommunen

Familj går över vägen vid tågstationen i Hindås.

Hindås stationsväg

Efter ett beslut från Migrationsverket om att flytta de ukrainska familjerna på Hindås camping till boenden i andra kommuner, har Härryda kommun agerat för att familjerna ska kunna stanna.

Ett fyrtiotal flyktingar från Ukraina bor sedan en tid på Migrationsverkets platser på Hindås camping. Flera av barnen har börjat i kommunal förskola och skola och familjerna har fått kontakt med frivilligorganisationer, som hjälper till med integration i närsamhället. Under tisdagen (26 april) fick familjerna reda på att de skulle förflyttas, då Migrationsverket säger upp avtalet med campingen. Vid kontakt med Migrationsverket fick kommunen reda på att en buss var bokad för flytt av familjerna redan under torsdagen.

– Med tanke på framför allt barnens bästa, kände vi att vi vill göra vad vi kan för att de ska få stanna i Hindås och i Härryda kommun, berättar Hans Frimanson, samordnare för kommunens operativa grupp kopplad till flyktingmottagandet från Ukraina.

– Det fick bli snabba beslut och vi har nu erbjudit Migrationsverket att ta över deras avtal med campingen för de här familjerna.

Nytt avtal tas fram

Migrationsverket ställde sig positiva till Härryda kommuns erbjudande och har avbokat flytten av familjerna. Under kommande veckor färdigställer Migrationsverket ett avtal med Härryda kommun, för att flyktingarna ska kunna stanna. Avtalet blir av den typ som myndigheten kommer att använda sig av med andra kommuner framöver, utifrån det nya lagförslaget om fördelning av flyktingar över landet.

Hur länge familjerna ska bo kvar på campingen kan Hans Frimanson inte svara på idag.

– Även om inte allt är klart än, blev familjerna lättade av vårt besked om att de inte behöver flytta till en annan kommun, menar Hans Frimanson.

Information med anledning av kriget i Ukraina

Kontakt

Hans Frimanson, verksamhetschef och samordnare för kommunens operativa grupp kopplad till flyktingmottagandet från Ukraina
031-724 66 28 Länk till annan webbplats.
hans.frimanson@harryda.se