7 september 2020
Lyssna

Träffarna för äldre har öppnat igen - välkommen!

”Coronasäker” sittgympa vid Mölnlycketräffen.

Härryda kommuns träffar i Hindås, Hällingsjö, Landvetter, Mölnlycke och Rävlanda har varit stängda sedan 17 mars på grund av coronapandemin. Med stöd av myndigheterna samt riktlinjer som alla deltagare måste följa, startar träffarna upp igen, om än i begränsad omfattning (ej i Rävlanda).

- Ett viktigt syfte med träffarna är att bryta ensamhet och isolering. Vi har förstått att under det här halvåret har många känt sig extra ensamma, men också tappat i fysisk förmåga då man inte rört sig ute i samhället på samma sätt som tidigare. Det känns viktigt att komma igång med våra aktiviteter igen, samtidigt som det vilar ett stort ansvar på alla att följa riktlinjerna för att det ska fungera, säger Kristin Hansson, samordnare för hälsofrämjande enheten.

Uteaktiviteter med drop in

Så länge vädret tillåter erbjuds sittgympa samt tips- och bingopromenader i anslutning till träffarna. Till uteaktiviteterna krävs ingen föranmälan, det är bara att dyka upp.

Inomhusaktiviteter kräver föranmälan

Inomhus erbjuds aktiviteter i liten grupp om max fyra deltagare. I samband med föranmälan anges önskemål om aktivitet som till exempel samtal, frågesport, musikfrågesport eller högläsning. Inomhusaktiviteten varar en timma och sker tillsammans med en fritidsassistent.

Mölnlycketräffen

Landvetterträffen

Hindåsträffen

Hällingsjöträffen

Rävlandaträffen erbjuder inga aktiviteter i dagsläget eftersom de utgår från Björkelids äldreboende där det råder besöksförbud.

Övriga aktiviteter som it-caféer, dam- och herrluncher samt chiball och sittgympa i Mölnlycke kulturhus är fortfarande inställda.

Riktlinjer för att delta i träffarna:

  • Deltagare och medarbetare ska vara friska, ingen som känner minsta förkylnings- eller sjukdomssymtom får delta.
  • Fysiskt avstånd ska hållas mellan alla närvarande, minst en armlängdsavstånd både inom- och utomhus.
  • Hosta/nys i armvecket.
  • Möblering inomhus och stolar utomhus placeras så att avstånd kan hållas.
  • Noggrann handhygien. Alla ska tvätta händerna med tvål och vatten eller använda handsprit innan och efter aktiviteten.
  • Efter aktiviteten på träffarna torkas alla kontaktytor av i alla rum samt toalett med ytdesinfektion.

Härryda kommun följer Folkhälsomyndigetens rekommendationer för att minska risken för smittspridning av covid-19 och reserverar oss därför för eventuella ändringar i innehåll och upplägg på träffarna.

Läs mer om hur Härryda kommuns verksamheter hanterar coronapandemin

Kontakt

Kristin Hansson, samordnare/fritidsassistent
031-724 65 53
kristin.hansson@harryda.se