Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
11 november 2021

Stödassistent på Älmhults gruppbostad är årets handledare

Hanna Linnarsson med sitt diplom

Hanna Linnarsson

Vi säger grattis till Hanna Linnarsson som utsetts till årets handledare inom Härryda kommuns omsorg. Hanna är en av våra 30 handledare som ser till att elever och nya medarbetare får en bra praktik/introduktion på arbetsplatserna.

Alla arbetsplatser inom funktionsstöd och vård och omsorg ska ha en eller flera handledare. Dessa personer har i uppdrag att se till att nya medarbetare – allt från vårdelever på praktik till timvikarier och nyanställda – känner sig välkomna och får en givande praktik och/eller introduktion i våra verksamheter. En av dem som axlar uppdraget är Hanna Linnarsson som arbetat 23 år i Härryda kommun, varav de senaste tretton åren som stödassistent på Älmhults gruppbostad i Hindås. I slutet av oktober utsågs hon till Årets handledare i Härryda kommun.

– Det var verkligen överraskande och inget jag förväntade mig, men såklart jätteroligt! Egentligen skulle jag vilja dela utmärkelsen med hela min arbetsgrupp för alla är delaktiga och viktiga i det här arbetet, säger Hanna Linnarsson och fortsätter:
– Jag gick handledarutbildningen för nästan sjutton år sedan och det är fortfarande lika kul att ta emot nya elever och kollegor. Man kan säga att vi växer tillsammans, för jag får samtidigt ny kunskap och nya idéer.

Gå bredvid och finnas tillhands

I handledarens uppdrag ingår bland annat att se till att eleven uppfyller praktiska mål kring till exempel bemötande och grundläggande omvårdnad, men också har kunskap om lagar och dokumentering.

– Som handledare är det viktigt att vara lyhörd och trygg i sin yrkesroll. Jag försöker gå bredvid så mycket som möjligt och ofta visar jag först vad som ska göras och sedan får eleven göra samma sak där jag finns med som stöd. Att vi har gott om tid och att eleven känner sig trygg med mig och i situationen är jätteviktigt. Sedan är det alltid roligt med nyfikna elever som ställer mycket frågor, det gillar jag, säger Hanna Linnarsson.

Få eleven att blomma

En av lärarna som står bakom valet av Hanna som Årets handledare är Boel Samuelsson, vård- och omsorgslärare på Vuxenutbildningen i Härryda kommun:

– Tanken med utmärkelsen är att den ska gå till en handledare som har förmåga att lyfta eleven lite extra, som får den att blomma. Att valet föll på Hanna beror bland annat på att hon i sin handledning även varit behjälplig med att ge språkstöd. För det är oerhört viktigt att eleven förstår och kan ta till sig instruktioner och kunskap, och här har Hanna gjort en extra insats som också blev väldigt uppskattad.

Handledarutbildningen med 30 platser ges varje vår på Vuxenutbildningen i Härryda kommun. Utbildningen är på 100 poäng och antagna medarbetare får studera på arbetstid. Vuxenutbildningen

Kontakt

Boel Samuelsson, vård- och omsorgslärare på Vuxenutbildningen
031-724 61 86
boel.samuelsson@harryda.se