24 juni 2020
Lyssna

Sommarglädje trots restriktioner

Det råder fortsatt besöksförbud på äldreboenden och på kommunens gruppbostäder, och restriktioner för att minimera risken för smittspridning. Men mycket går att göra ändå, för att sommaren ska innebära aktivitet och livsglädje också för de äldre och för personer med funktionsnedsättning.

En uppskattad sommartradition på många av kommunens boenden är midsommarfirandet, som i år fick genomföras under lite anpassade former. På exempelvis Björkelids äldreboende kunde de äldre njuta av såväl midsommarstång, levande musik och en traditionell midsommarlunch med jordgubbstårta i trädgården. Under normala förhållanden lövar de även midsommarstången tillsammans. Det brukar vara en festlig stund, då alla som vill får vara med och hjälpa till på sina villkor. I år blev det lite mindre delaktighet kring stången, men ett fint och glatt midsommarfirande, med sol och festmat.

Silltallrik och jordgubbstårta.

Traditionell midsommarlunch på Björkelids äldreboende. Foto från äldreboendets Facebooksida.

Träffas vid plexiglas

Vid storhelger brukar många anhöriga komma för att hämta eller träffa sina släktingar på boendena. Något som varit omöjligt sedan i mars, då besöksförbud trädde i kraft på både äldreboenden och gruppbostäder i Härryda kommun. En försommar med skönt väder har ändå gjort det möjligt för fler att kunna träffas, sedan äldreboendena fått plexiglas på plats i trädgården, där brukare och anhöriga kan ses utan risk för smitta.

Emma Gustavsson, enhetschef på Rådahemmet, berättar att det fungerat väl med plexiglaset hos dem och att det är väldigt uppskattat av både brukare och anhöriga:
Vi har haft många bokningar, vilket jag är glad över, eftersom det ger våra brukare möjlighet att hålla kontakt med nära och kära.

En träff vid plexiglaset behöver bokas i förväg genom respektive boende.

Aktiviteter i sommartid

Många tidigare planerade aktiviteter ställdes till en början in, när coronapandemin blev ett faktum. Men efterhand har kommunens boenden, liksom andra delar av samhället, hittat sätt att anpassa och ställa om för att ändå kunna förgylla tillvaron för brukarna. Det mesta sker utomhus och det är allt från konserter och bingo till friluftsgudstjänster och tipspromenader.

Karin Lindell, verksamhetschef inom socialtjänsten, berättar:
De boende har möjlighet att njuta av både aktiviteter och fler måltider utomhus, där de med stöd av personal kan sitta på avstånd från varandra.
Med boende i gruppbostad och servicebostäder gör vi utflykter i närområdet, kanske med möjlighet till bad eller picknick. Med de äldre tar personalen kortare promenader i trädgården, plockar blommor eller tar en cykeltur. Vi gör helt enkelt det som är möjligt utefter förutsättningarna, för att skapa en god tillvaro för våra brukare.

Två personer bakifrån, cyklandes på en tvåsitsig cykel.

Utflykt på en av äldreomsorgens tvåsitsiga cyklar.

Verksamheterna följer hela tiden Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Västra Götalandsregionens rekommendationer.

Du kan ta del av tillvaron på några av kommunens äldreboenden på Facebook:

Björkelids äldreboendelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Bygårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ekdalagårdens demenscentrumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Rådahemmetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Säterigårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Östra Bygårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer

Så fungerar kommunen under coronapandemin

Plexiglasruta ger möjlighet att träffas

Kontakt

Karin Lindell
Verksamhetschef funktionsstöd
Tillförordnad verksamhetschef vård och omsorg
karin.lindell@harryda.se
031-724 65 38