25 juli 2022

Så tar vi hand om våra äldre under värmeböljor

Fat med melon där en äldre man skymtas i bakgrunden

Foto: Mikael Wallerstedt

De senaste dagarnas sol och värme gör att särskilt äldre personer behöver vara extra uppmärksamma på hur de mår. I kommunala verksamheter är rutinerna lite annorlunda när det är värmebölja.

När temperaturen kryper uppåt 30 grader är det många som påverkas negativt. Att dricka mycket och ofta, hålla sig själv och hemmet i skugga och ta det lugnt är viktigt för att behålla en god hälsa i värmeböljan. Särskilt om du är äldre.

Enhetscheferna på äldreboenden och inom funktionsstöd, hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård har gått igenom rutinen vid värmebölja med personalen.

– Vi håller extra uppsikt över våra boende just nu så att ingen blir snurrig av värmen. Dels håller vi boendet så svalt som möjligt med solavskärmning och persienner och sitter inomhus den varmaste delen av dagen. Dels försöker vi se till att brukare och patienter får i sig extra vätska, till exempel i form av isglass och vattenmelon. Många äldre vill inte dricka mycket på en gång och då erbjuder vi mindre mängder dryck oftare, säger Pia Jäderklint, enhetschef på det särskilda äldreboendet Östra Bygården i Landvetter.

Flexibel luftkonditionering

På samtliga äldreboenden och gruppbostäder finns portabel luftkonditionering för allmänna utrymmen som till exempel matsalar men även för enskildas rum. Mörkläggning och vädring nattetid bidrar också till att hålla temperaturen nere och svalkande fotbad finns i beredskap.
– Och många vill gärna behålla koftan på av gammal vana och där försöker vi övertala våra brukare att ta av sig onödiga kläder, säger Pia Jäderklint.

Glass till alla

Även om de sköra brukarnas välmående är i fokus så är det samtidigt mycket viktigt att skapa så bra förutsättningar som möjligt för personalen som arbetar i värmen. Tillbringare med vätskeersättning står framme till både brukare och personal, och många uppskattar också en extra glasstrut i värmen.

Svalkande måltider

– De äldre blir väldigt trötta i värmen och orkar inte äta som vanligt. Vi har lättare, kalla måltidsalternativ som fortfarande innehåller mycket näring. Kycklingsallad exempelvis, säger Pia Jäderklint.

Följer utvecklingen noga

Även personal inom hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård är extra uppmärksamma på hur brukare och patienter mår i värmen och är noga med att de får i sig vätska och näring.
– Än så länge har vi inte behövt prioritera om besöken men det kan ändras om värmen håller i sig, säger Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg.

Vårdguidens råd vid varmt väder:

1177.se: Råd vid mycket varmt väder Länk till annan webbplats.

Kontakt

Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg
031-724 65 09
anna.hildesson@harryda.se