15 juli 2021
Lyssna

Så tar vi hand om våra äldre och sköra i värmen

Fat med melon där en äldre man skymtas i bakgrunden

Foto: Mikael Wallerstedt

Den senaste tidens höga temperaturer gör att personalen är extra uppmärksamma på hur brukare och patienter mår i värmen.

När temperaturen kryper över 25 grader under flera dagar i sträck krävs extra åtgärder för att säkerställa att brukare och patienter mår bra och får i sig tillräckligt med vätska och näring. Enhetscheferna har gått igenom rutinen vid värmebölja med personalen på äldreboenden och inom funktionsstöd, hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård.

- Förutom att försöka hålla boendet så svalt som möjligt så försöker vi få i brukare och patienter extra vätska och näring som bland annat gör att saltbalansen bibehålls, säger Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg.

Portabel luftkonditionering på boenden

På samtliga äldreboenden och gruppbostäder finns portabel luftkonditionering för allmänna utrymmen som till exempel matsalar. Mörkläggning och vädring nattetid bidrar också till att hålla temperaturen nere.

Glass och svalkande fotbad är uppskattat

Även om de sköra brukarnas välmående är i fokus så är det samtidigt mycket viktigt att skapa så bra förutsättningar som möjligt för personalen att utföra sitt arbete i värmen. På Björkelids äldreboende i Rävlanda till exempel står tillbringare med vätskeersättning framme till både brukare och personal, och många uppskattar också en extra glass i värmen. Hos de äldre har svalkande fotbad blivit mycket populärt.

Lättare mat och på andra tider, om så önskas

- De äldre blir väldigt trötta i värmen och orkar inte äta som vanligt. Den varma maten har vi därför ersatt med kalla alternativ som till exempel yoghurt och melon. Vi försöker också vara flexibla med om brukarna vill äta på andra tider, för en del kan en pannkaka smaka väldigt bra klockan fyra på morgonen, säger Marie-Louise Andersson, enhetschef på Björkelids äldreboende som nyss köpt in salta pinnar och lättsaltade chips för saltbalansens skull.

Följer utvecklingen noga

Även personal inom hemtjänst och kommunal hälso- och sjukvård är extra uppmärksamma på hur brukare och patienter mår i värmen och är noga med att de får i sig vätska och näring.
- Än så länge har vi inte behövt prioritera om besöken, men vi följer utvecklingen noga, säger Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg.

Vårdguidens råd vid varmt väder:

1177.se: Råd vid värmebölja Länk till annan webbplats.

Kontakt

Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg
031-724 65 09
anna.hildesson@harryda.se