Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
15 juni 2017

Rådahemmet hyllas för sin mat för äldre

Rådahemmets kök har av prestigefyllda White Guide Senior nominerats till både "årets seniormåltid" och "årets kock".

Rådahemmets kock, Jonathan Thorlin, är en av totalt tio kockar runt om i Sverige som nominerats.

– Jättekul, det är en ära och ett privilegium att få vara med, säger han.

Har arbetat på Noma

White Guide Senior är en tävling som vill lyfta fram allt det goda som görs på seniorboenden runt om i Sverige. Och i Rådahemmets kök görs det väldigt mycket gott.

Jonathan Thorlin har tidigare arbetat på restaurangen Noma i Köpenhamn, även om det så klart finns skillnader mot hans arbete på Rådahemmet - så hittar han också likheter.

– Kontakten med matgästen är en lika viktig del i arbetet, och där spelar det ingen roll vart man arbetar. Det är precis lika viktigt att ge god service till Märta 85, som en gäst som bokat bord ett år i förväg. Allt handlar om utförandet efter rådande förutsättningar, engagemang, lyhördhet och god service. Att göra folk glada helt enkelt, säger Jonathan Thorlin.

All mat lagas på plats

Totalt tre personer arbetar i Rådahemmets kök och all mat lagas på plats - 365 dagar om året.

– Fördomen som vi ofta möter är att man tror att maten lagas någon annanstans, få tror att det är kök på äldreboendet. I vår kommun vet jag bara ett boende som har det så. Annars har vi egna kök överallt, säger Fredrik Adén, köksföreståndare på Rådahemmets kök.

I den andra klassen som man är nominerade, "Årets seniormåltid", har juryn tittat på restaurangens helhet. Även där är det bara tio restauranger runt om i Sverige som nominerats.

– Våra boende bor här, de äter ofta ingen annan mat. Så är de sugna på något så säger de till, och så försöker vi ordna det. När juryn var här så pratade vi i tre timmar om hur vi arbetar, att vi bara köper in svenskt kött, hur vi skriver menyer och arbetar med variation, säger Fredrik Adén.

Vilka som vinner de olika klasserna i White Guide Senior avgörs i Göteborg den 19 september.

Följ Rådahemmets kök på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Från vänster: Pankopanerad havets wallenbergare med syrat dillmos och romsås, Matjessillmousse med fänkål och dill, nässelmajonnäs och rostad kumminkrisp, vaniljpudding med rabarber och jordgubbskompott, salt karamell och rostade rågflingor.

Kocken Jonathan Thorlin i arbete.

Kontakt

Rådahemmets kök
031-724 64 18