31 augusti 2021

Goda råd om ekonomi

Framsidan av ett vykort med texten "18 år och myndig - grattis!" och med dekor som ser ut som konfetti.

I dagarna får alla kommuninvånare som fyller 18 år under 2021 ett grattis-kort hem i brevlådan. Avsändare är kommunens budget- och skuldrådgivning, som vill skicka med de unga vuxna några god råd ut i vuxenlivet.

– Att ta steget ut i vuxenvärlden medför både frihet, ansvar och utmaningar, menar Marita Gustafsson, som arbetar med budget- och skuldrådgivning i Härryda kommun.

Det finns mycket som är lockande och det är inte lätt att navigera bland alla erbjudanden och avtal. Med vykortet hoppas vi att unga vuxna kan få hjälp att tänka efter före. Vi vill även sänka tröskeln för att höra av sig till budget- och skuldrådgivningen med frågor om privatekonomi. Inga frågor är för dumma!

De här tipsen får 18-åringarna med vykortet:

  • Ha kul för dina egna pengar, inte lånade dyra pengar.
  • Att spara till buffert och mål på längre sikt garanterar inte lycka, men kan ge trygghet och möjlighet att uppfylla drömmar.
  • En budget gör det lättare för dig att ha koll på din ekonomi.
  • Vid flytt till egen bostad är det viktigt att läsa kontraktet noga och teckna en hemförsäkring direkt.
  • Kom ihåg att kommunens budget- och skuldrådgivning finns till för dig om du har frågor kring privatekonomi. Det är kostnadsfritt att kontakta oss och vi har tystnadsplikt.

Rådgivning öppen för alla

Budget- och skuldrådgivningen är inte enbart till för unga vuxna eller för personer med skulder, utan alla kommunens invånare är välkomna med frågor kring privatekonomi, såväl när det gäller budgetrådgivning som skuldrådgivning. Du kanske vill se om det går att få mer pengar över till sparande, planera hur du kan anpassa dina utgifter för att få din pension att räcka till eller har funderingar kring hur du kan lägga upp din ekonomi i en relation.

Välkommen att höra av dig!

Budget- och skuldrådgivning