Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
14 januari 2019
Lyssna

Fixartjänsten – nu för alla som fyllt 70 år

I Härryda kommun finns en fixartjänst som kostnadsfritt hjälper dig med enklare inomhusarbeten i syfte att förhindra fall- och halkolyckor. Från och med årsskiftet vänder sig den fina servicen till dig som fyllt 70 år, tidigare gällde den från 75 år.

- På uppdrag av våra politiker får nu fler tillgång till fixartjänsten och det förebyggande arbetet för äldre, vilket är väldigt roligt för vi vet att det ökar tryggheten och minskar olyckor i hemmet, säger Malin Borg, enhetschef.

Kostnadsfri uppskattad service

Exempel på uppgifter som fixaren utför är att sätta halkskydd i trappan, fästa lösa sladdar eller ta bort mattor. Fixaren hjälper också att byta lampor, gardiner eller brandvarnarens batteri - sysslor som kräver stol eller stege. Du kan också be fixaren att hämta enstaka saker i vind- eller källarförråd.

Tjänsten är kostnadsfri, men eventuella materialkostnader får du stå för själv. Det kan också vara bra att känna till att arbeten som innebär yrkesmässiga kunskaper, som till exempel målning och tapetsering, utförs inte.

Personen bakom fixartjänsten heter Mats Svensson:
- Tjänsten är väldigt uppskattad av dem som anlitar mig, de är så tacksamma och glada. Många är också positivt överraskade av att det är helt gratis.

Hör Mats Svensson om fixartjänster i Sveriges radio P4 Göteborg den 15 januarilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Säkerhetsrond erbjuds

Om du anlitar fixare-Mats kan du även be honom att göra en så kallad säkerhetsrond i ditt hem. Då går ni tillsammans igenom en checklista där ni tittar på till exempel brandsäkerhet och fall- och halkrisker. I checklistan, som du får ta del av, noteras eventuella brister som du bör åtgärda.

- Förutom den praktiska hjälpen så har besöket från fixaren också en viktigt social funktion för många äldre som också kan få information om vad kommunen kan erbjuda för stöd och aktiviteter, säger Malin Borg, enhetschef.
Presentation av fixare Mats Svensson

Mats Svensson, fixare.

Mats Svensson ansvarar för fixartjänsten. Foto: Ingemar Nyborg

Välkommen att kontakta fixaren

Mats Svensson, fixare
telefontid mån–fre kl 8–9: 031-724 67 47
mats.svensson@harryda.se