Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
24 april 2020
Lyssna

Egen produktion av skyddsförkläden fyller på förråden och skapar arbetstillfällen

Med gemensamma krafter har ett antal kommunanställda fått igång två produktionslinor som nu kan leverera drygt 600 förkläden om dagen. Huvudansvariga är personal från socialtjänstens utvecklingsenhet, men vid produktionen står såväl fritidsassistenter, administratörer, timanställda och ett antal nyanlända, som kunnat rycka in med kort varsel via arbetsmarknads- och integrationssatsningen Härryda framtid.

Dora och Linnea viker och svetsar plastförkläden vid produktionen i Vuxenutbildningens lokaler.

För en vecka sedan fanns bara tanken på att kanske kunna dra igång en egen produktion av skyddsutrustning, för att fylla på lagren dit leveranserna just nu är ojämna. Karin Johansson på socialtjänstens utvecklingsenhet fick i uppdrag att dra vidare i idén.

Karin Johansson

– Vi visste att både Ale kommun och Södersjukhuset i Stockholm dragit igång egen produktion av förkläden. Deras mallar fanns på nätet, så på kvällen den dagen jag fick uppdraget gick jag över till min granne med Ales mall i litet format och fick hjälp att skala upp den till en mall i rätt storlek via hennes projektor, berättar Karin Johansson. Jag skar ut den i byggplast som jag hade i förrådet, så nästa morgon hade jag med mig en prototyp till jobbet.

Samarbete och snabba beslut

Prototypen provades och fick godkänt av medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Näringslivsenheten satte Karin i kontakt med ett lokalt skyltföretag, som direkt ställde upp med leverans av en riktig produktionsmall i trä. Genom snabba beslut och gott samarbete mellan kommunens olika funktioner, står nu två produktionslinor riggade i vuxenutbildningens tomma lokaler. Sex till sju personer med blandade erfarenheter och bakgrund jobbar tillsammans vid varje lina.

– Det har verkligen gått snabbt, med insatser från många olika håll, säger Karin Johansson. Vårdpersonal har provat och utvärderat olika plastsorter till förklädena, vi har inhandlat svetsmaskiner, fått tag i lokaler med genom Vuxenutbildningen, och hjälp av vaktmästare att flytta hit höj- och sänkbara skrivbord för bättre arbetsställning.

Många hugger i och bidrar. Inte minst behövde bemanningen gå snabbt. Fritidsassistenter inom äldreomsorgen, som på grund av rådande omständigheter fått utrymme i sina tjänster, har kunnat hjälpa till. Bemanningsenheten har sedan i rekordfart rekryterat och fått på plats ett antal timanställda, några med erfarenhet från förskolans vikariepool och andra med helt annan bakgrund.

Nya arbetstillfällen

Fram till för en månad sedan jobbade Dora Irmalos i hotellbranschen, men blev uppsagd när corona-pandemin satte stopp för alla resor. Idag sitter hon vid svetsmaskinen.
– En bekant sa att kommunen sökte folk hit, så jag sökte i måndags och idag är min första dag, berättar Dora.

Sex av medarbetarna vid produktionen är nyanlända i Sverige, som snabbt kunde stå till förfogande via kommunens enhet för integration och arbetsmarknad. Måndagen den 20 april var de på plats och produktionen kunde dra igång ordentligt. Sedan dess har Karin Johansson och hennes kollega Fredrik Jonasson på socialtjänstens utvecklingsenhet fått lägga sina vanliga arbetsuppgifter åt sidan för ett tag. Nu finns de vid förklädesproduktionen större delen av dagen.

Så går produktionen till

Produktionen är igång med två produktionslinor mellan 9 och 16.30 varje dag (med paus för lunch 12-12.30). Personalen spritar händerna och bär både hårnät och munskydd under arbetet, för att förklädena ska vara helt rena.

Tillskärning

Här jobbar två personer med att dra fram dubbelvikt plast från rullen och skära till den efter mallen.


Svetsning

En person viker förklädets ärmdelar för hopsvetsning och en annan kör svetsen.


Vikning och packning

En person viker och rullar ihop förklädet på ett särskilt sätt, som gör det enkelt för vårdpersonalen att rulla ut och ta på sig det. En annan person förseglar förklädet med ett pappersband och förpackar förklädena i påsar om 20 stycken. Varje påse får med sig en fin liten hälsning till vårdpersonalen från produktionsgänget.

Karin Johansson i ett nyproducerat skyddsförkläde.

Stort tack till: