16 september 2020
Lyssna

Besöksförbudet på äldreboenden upphävs 1 oktober

Från och med den 1 oktober upphör det nationella besöksförbudet på särskilda boenden för äldre. Regeringsbeslutet grundar sig på den minskade smittspridningen i samhället, de åtgärder som vidtagits ute i äldreomsorgens verksamheter tillsammans med nya myndighetsföreskrifter och rekommendationer.

- Vi välkomnar beslutet eftersom vi nu går mot kallare tider och får svårt att erbjuda besök utomhus. Vi vet också hur svårt det är för brukarna och deras anhöriga att inte kunna träffas, säger Lena Lager, sektorschef för socialtjänsten i Härryda kommun.

Föreskrifter och lokala rutiner ersätter förbudet

I Socialstyrelsens förslag till föreskrift, som nu går på remiss, finns bland annat bestämmelser om att den som är verksamhetsansvarig ska fastställa rutiner för hur man kan arbeta i boendet för att följa rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. Det finns också förslag om bestämmelser rörande riskanalys, ledarskap, kompetens, information och hygien på boendena.

- Vi återkommer med information om hur besöken på våra äldreboenden ska kunna genomföras på ett tryggt och smittsäkert sätt, säger Lena Lager.

Beslutet om att upphäva besöksförbudet meddelades av socialminister Lena Hallengren vid en pressträff den 15 september tillsammans med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Läs mer om beslutet och ta del av filmen från pressträffen på regeringens webbplatslänk till annan webbplats

Kontakt

Lena Lager, sektorschef för socialtjänsten
031-724 61 52
lena.lager@harryda.se