16 november 2020
Lyssna

Avrådan från besök på äldreboenden och gruppbostäder

Anslag om avrådan från besök

Den ökade smittspridningen av covid-19 i samhället gör att Härryda kommun avråder från besök på äldreboenden och gruppbostäder i nuläget.
- Vi vädjar till anhöriga att istället ha kontakt via till exempel telefon och Facetime, säger Tina Forsgren, verksamhetschef för vård och omsorg och Karin Lindell, verksamhetschef för funktionsstöd i Härryda kommun.

Härryda kommuns avrådan grundas i Folkhälsomyndighetens skärpta råd om att undvika fysisk kontakt med andra än de som vi bor med. Den senaste tidens accelererande smittspridning gör att det är av yttersta vikt att minimera risken för att smitta kommer in bland sköra riskgrupper på äldreboenden och gruppbostäder.

- Vår avrådan från besök är en tydlig försiktighetsåtgärd och vi ber anhöriga och boende att respektera denna avrådan, säger Tina Forsgren, verksamhetschef för vård och omsorg.

Allvarligt, sårbart läge

I dagsläget (16 november) finns ingen bekräftad smitta av covid-19 på Härryda kommuns äldreboenden, grupp- och servicebostäder eller inom hemtjänst och personlig assistans. Rutiner och riktlinjer i verksamheterna följs noga och har repeterats hos all vård- och omsorgspersonal under hösten.

- Läget är mycket sårbart och det är i nuläget inte hållbart att ett boende har ett 80-tal besök under en helg och att man i vissa fall tar med sig sin anhörig hem en stund. Vi har informerat målgrupperna om vår avrådan och vädjar till dem att i detta allvarliga läge istället ha kontakt med sin anhörig på annat sätt. Personalen är självklart behjälplig med att lösa detta, säger Tina Forsgren, verksamhetschef för vård och omsorg.

Avrådan gäller inte för personer som befinner sig i livets slutskede eller vid andra extraordinära situationer.

Folkhälsomyndighetens skärpta råd länk till annan webbplats

Kontakt

Tina Forsgren, verksamhetschef för vård och omsorg
031-724 65 60
tina.forsgren@harryda.se

Karin Lindell, verksamhetschef för funktionsstöd
031-724 65 38
karin.lindell@harryda.se