Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
21 maj 2019
Lyssna

30 nya handledare med uppdrag att vägleda vårdelever

Tre av de nyblivna handledarna tillsammans med Boel Samuelsson, lärare på vård och omsorgsutbildningen. Fr v: Martina Ståhl, Sofia Glad och Madeleine Benjaminsson.

Nyligen tog 30 undersköterskor handledarexamen på vård- och omsorgsutbildningen i Mölnlycke. Deras nya uppdrag är att handleda vårdelever under deras arbetsplatspraktik.

- Mycket handlar om learning by doing, men också att ge en bra bild av yrket och arbetsplatsen, de kan ju vara mina framtida kollegor, säger Martina Ståhl, en av de nyblivna handledarna.

Det rådde lite av kalasstämning i klassrummet på Vuxenutbildningen där de 30 undersköterskorna samlats efter att ha tagit handledarexamen. Alla jobbar på olika boenden i kommunen samtidigt som de under våren pluggat till handledare på vård- och omsorgsutbildningen i Mölnlycke.

Tre av dem är Martina Ståhl, Sofia Glad och Madeleine Benjaminsson.

- Det känns viktigt att de som är nya får en bra introduktion och en bra bild av yrket. Men det är också berikande för mig, jag älskar att lära ut, säger Martina Ståhl som jobbar på Ekdalagårdens demenscentrum i Mölnlycke.

Föreläsningar, diskussioner och hemuppgifter

Utbildningen på totalt 100 gymnasiepoäng pågår under tio veckor och består av dels fem utbildningsdagar, dels av webbaserad undervisning. Studierna sker efter arbetstid i form av både föreläsningar och hemuppgifter.

- Vi reflekterar och diskuterar mycket kring handledarrollen och utifrån olika perspektiv. Vi gör kommunikationsövningar, utforskar pedagogiska metoder och lyfter svårigheter som kan dyka upp och hur man kan hantera dessa, säger Boel Samuelsson, lärare på vård- och omvårdnadsutbildningen.

Undersköterska – världens roligaste arbete

Det finns ett ständigt behov av handledare som kan introducera allt från sommarvikarier i gymnasieåldern utan någon erfarenhet alls till nyanställda undersköterskor. Att trion brinner för både sitt yrke och sitt nya uppdrag råder ingen tvekan om.

- Undersköterska måste vara världens roligaste arbete! Ingen dag är den andra lik och det kanske låter konstigt men vi skrattar mycket på jobbet, säger Sofia Glad som jobbar på Östra bygården, ett demensboende i Landvetter.

Madeleine Benjaminsson, undersköterska på Björkelids äldreboende i Rävlanda, håller med:

- Vi möter så många härliga människor, både brukare och anhöriga, och i både glädje och sorg. För mig som är social är det ett perfekt jobb och jag känner mig verkligen som en stolt undersköterska.

I höst träffas hela gänget igen under en handledarträff.

Nästa handledarutbildning startar under våren 2020.länk till annan webbplats

Kontakt

Boel Samuelsson, lärare på vård och omsorgsutbildningen
031-724 61 86
boel.samuelsson@harryda.se