Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
10 oktober 2017
Lyssna

Vi söker fler vikarier till förskolan

Timvikarien Aino tillsammans med barn på Gärdets förskola i Rävlanda. Foto: Emmy Jonsson

Timvikarien Aino tillsammans med barn på Gärdets förskola i Rävlanda. Foto: Emmy Jonsson

Som vikarie i förskolan bestämmer du själv när och var du vill jobba. Det passar pensionären Aino och ungdomarna Hilde och Nils och alla våra andra vikarier alldeles utmärkt. Men i vår barnrika kommun behöver vi fler krafter – välkommen att höra av dig!

Aino Boström gick i pension när hon fyllde 63, men att sluta arbeta för gott var aldrig planen. Efter en långresa började hon jobba igen, som vikarie i förskolan i de östra delarna.

– Egentligen började jag vikariera mellan två jobb redan 2008. Sedan blev jag anställd som administratör i kommunen med uppdrag att just rekrytera vikarier, säger Aino och lyfter fram det smidiga systemet Time Care Pool där hon lägger sig tillgänglig de dagar hon vill jobba.

– Ena veckan kan det bli alla fem dagar, andra veckan kanske vi ska resa bort och då blir det bara två. Oftast får jag jobba som jag tänkt och skulle det inte kommit ett sms vid 9-tiden tar jag bort mig som tillgänglig och gör något annat den dagen. Allt hanterar jag via en enkel app, det är stor skillnad mot tidigare då vi ringde runt och väckte vikarierna.

Ingångslön för en 18-åring: 123,50 kronor/timman

Behovet av vikarier är stort och vi behöver både de som kan jobba mycket och de som bara kan jobba då och då. Förutom pensionärer är ungdomar och nyanlända en stor grupp där vikariejobbet ofta är det första steget in på arbetsmarknaden. Sedan har vi alla extrajobbare som vid sidan av studier och andra jobb tar ett pass då och då. Ingångslönen för en 18-åring är 123,50 kronor per timma. Löneutvecklingen beror sedan på ålder och erfarenhet. En del vikarier erbjuds längre vikariat i väntan på rekrytering av utbildad personal.

– Tycker man om barn så är det ett jätteroligt och stimulerande jobb. Du får så mycket tillbaka, både av barnen och personalen. Det är ett socialt jobb i en positiv miljö och jag känner mig alltid välkommen och uppskattad, säger Aino.

"Det är roligast att vara med barnen"

Nils Kollberg och Hilde Bamberg från Mölnlycke tog båda studenten i våras. Sedan dess är det jobb som gäller och vid det här laget har de hunnit bekanta sig med de flesta förskolor i Mölnlycke. Att ha möjlighet att jobba mycket, men ändå kunna styra vilka dagar och tider, är en stor anledning till jobbvalet. Ingångslönen på drygt 123 kronor i timmen tycker de är helt okej.
– Jag jobbade på Liseberg i somras och där tjänade jag 95 kronor, säger Nils som nyligen tackat ja till ett tremånaders vikariat på Mossens förskola.

Hilde Bamberg

Hilde Bamberg

Hur är det att jobba med barn?

– De har så mycket energi, fantasi och vill så mycket. Det är en kul omställning och ingen dag är den andra lik. Jag är runt på rätt många förskolor och det viktigaste när man kommer ut är att vara så mycket som möjligt med barnen, så att de lär känna mig och jag dem. Att våga ta egna initiativ är viktigt men självklart också att prata med pedagogerna om vad de förväntar sig av en. (Hilde)

Nils Kollberg

Nils Kollberg

– Arbetsuppgifterna skiljer sig lite åt beroende på vilka pass du jobbar, men framför allt på vilken ålder det är på barnen. På en avdelning med ett- till treåringar blir det mycket bära och de behöver också tröstas på ett annat sätt. Lärorikt? Ja, jag hade ju ingen aning om att små barn behöver sova så mycket eller att de kan äta sådana mängder! (Nils)

Vad är roligast och svårast?

– Roligast är förstås att vara med barnen. När man känner att det funkar, när de visar att de tycker om och respekterar en... Det är grymt! (Nils)

– Konflikthantering kan vara utmanande! Man märker också att de testar oss vikarier ibland. Jag tänker att detta är en jättebra erfarenhet i livet. (Hilde)