9 juni 2020
Lyssna

Sommarjobbarna på väg ut

Den 15 juni är det dags för årets första sommarjobbare att ta plats i några av kommunens alla verksamheter. Drygt hundra ungdomar får därmed chansen att prova på arbetslivet under några sommarveckor.

Fler som håller rent

Liksom stora delar av samhället påverkas även sammansättningen av årets sommarjobb av den pågående coronapandemin.

– Vi kommer tyvärr inte att få se några ungdomar alls inom vare sig äldreomsorg eller barnomsorg i år. Det beror dels på att vi vill skydda våra äldre och dels på att vi vill minska risken för smittspridning genom att ha en stabil och trygg bemanning i verksamheterna. Men ungdomarna kommer att ha fullt upp ändå inom andra områden. De kommer att få ägna sig åt storstädning av kommunens lokaler och flytta möbler, utföra trädgårdsarbete, röja sly, måla staket, olja utemöbler, städa gårdar och rensa ogräs, berättar Veronika Karlsson, arbetsmarknadshandläggare.

Råda Säteri får förstärkning

Nytt för i år är att ett tjugotal av ungdomarna kommer att hålla till på Råda Säteri. Här ska de hjälpa till med allt ifrån att rensa rabatter till att fungera som servicevärdar.

– Vi förväntar oss fler besök än vanligt i sommar eftersom många troligtvis kommer att semestra på hemmaplan. Det passar väldigt bra att kommunens unga kan vara med och ta emot besökare och på olika sätt sköta om området, säger Martina Johansson, som arbetar med utveckling inom besöksnäring.

Feriejobb i siffror

  • 111 sommarjobb totalt.
  • Ungdomar i åldern 16-17 år får arbetslivserfarenhet och möjlighet att prova på ett yrke inom någon av kommunens verksamheter.
  • Ungdomarna jobbar inom vaktmästeri, parkarbete, lokalvård, måltidsservice och kultur.
  • 5,5 timmar per dag, under tre veckor.
  • Lönen är 77 kronor per timme.
  • Platserna lottas ut bland de sökande.