Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
1 juni 2017
Lyssna

Nationella e-tjänster för företagare lanseras

Härryda kommun är bland de första kommunerna i Sverige att lansera nationella e-tjänster för restaurangföretagare. E-tjänsterna samlas i en digital checklista med syftet att förenkla för företagare att starta och driva företag.

För att starta företag inom restaurangbranschen behövs en mängd tillstånd från kommunen och andra myndigheter. Nu har flera kommuner gått ihop för att tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Tillväxtverket och Bolagsverket utveckla digitala lösningar som gör det enklare att starta och driva företag. Arbetet inleds med restaurangbranschen med ambitionen att framöver omfatta fler branscher. Bakom projektet Serverat finns en överenskommelse mellan näringsdepartementet och SKL. Härryda kommun deltar som pilotkommun i projektet.

På webbplatsen verksamt.selänk till annan webbplats kan restaurangägaren enkelt svara på frågor om sin verksamhet och skapa en individuell checklista. Checklistan visar de tillstånd som behöver sökas och leder företagaren vidare till e-tjänster hos kommuner och myndigheter. E-tjänsterna i sin tur är utvecklade så att e-tjänsternas innehåll ska vara detsamma oavsett kommun, samt att företagaren själv inte ska behöva fylla i fler uppgifter än nödvändigt.

Som pilotkommun har Härryda kommun i ett första steg infört fyra e-tjänster: anmälan om livsmedelsanläggning, anmälan om försäljning eller servering av folköl, anmälan om försäljning av tobak samt ansökan om serveringstillstånd.

– Det skall vara enkelt, smidigt och effektivt att som företagare vara i kontakt med kommunen. Genom att satsa på digitala tjänster tar vi nästa steg att skapa ett riktigt bra företagsklimat i Härryda kommun, säger Fredrik Olsson, näringslivschef.

Länkar

Här hittar du verksamt.selänk till annan webbplats

Läs mer om projektet Serveratlänk till annan webbplats

Kontakt

Fredrik Olsson, näringslivschef
031-724 63 06
fredrik.olsson@harryda.se

Alexander Hallgren, e-tjänstsamordnare
031-724 70 15
alexander.hallgren@harryda.se