Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
15 februari 2016
Lyssna

Hulebäcksgymnasiet bjöd in arbetslivet

Vad ska man bli när man blir stor? Vilka yrken finns att välja på och vad gör egentligen en filmregissör om dagarna? För att bli bättre rustade för det kommande arbetslivet anordnade Hulebäcks gymnasiet och Framkant Härryda Arbetslivsdagen för alla elever i årskurs två på Hulebäcksgymnasiet den 4 februari 2016.

Arbetsförmedlingen tipsade

Hur gör man för att få ett jobb? Går det att få ett jobb direkt efter gymnasiet? Många tror att det är svårt men enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden för unga ganska god. Arbetsgivare ställer två krav: du ska ha gått färdigt gymnasiet och du bör ha ett körkort. Detta tips och hur man använder arbetsförmedlingens hemsida för att skriva bra CV och personligt brev fick eleverna ta del av på en föreläsning under dagen.

Vad gör egentligen en stamcellsforskare?

Eleverna som var uppdelade i halvklasser fick chansen att få lyssna på flera olika presentationer av yrkesverksamma personer. Två forskare från AstraZeneca berättade om hur exempelvis en stamcellsforskares dag på jobbet kan se ut. Försvaret som var på plats beskrev vilken bredd av yrkesingångar de har och Hello Gorgeous, ett lokalt företag, kunde berätta hur det egentligen är som ung företagare.

I Gatan på Hulebäcksgymnasiet fanns många företag och organisationer representerade. Under dagen kunde alla 700 elever möta allt från fackliga organisationer till kommunala verksamheter. Om någon elev blivit inspirerad till ett särskilt yrkesval kunde de direkt på mässan få hjälp av en studie-och yrkesvägledare för att få hjälp att hitta lämplig utbildning. För elever som hade svårt att veta vad de ville bli när de blir stora fanns möjlighet att göra personlighetstest på Arbetsförmedlingens hemsida.

Elevrepresentanter ställde frågorna i debatten

Dagen innehöll också en paneldebatt med inbjudna politiker, chefen för Arbetsförmedlingen, platschefen på SATS, elevkårens ordförare och Hulerådets vice ordförande. Ungdomarna ville veta vilka möjligheter som väntade dem ifall de väljer att stanna kvar i Mölnlycke efter gymnasiet - finns det bostäder och jobb? Debatten leddes av entreprenören och innovationstrategen Gustaf Josefsson. Gustaf tipsade eleverna om att det aldrig är för sent att byta yrkes- eller utbildningsinriktning. Han hade själv tagit flera omvägar för att komma dit han är idag och menar att han har säkert fler vägar att gå.

Information om Arbetslivsdagen

Arbetslivsdagen

Kontakt

Emelie Gunnarsson, projektledare
Tel. 031-724 66 48
emelie.gunnarsson@harryda.se