Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
12 april 2019
Lyssna

Hopp och förväntningar på Opportunity Day

Mycket folk på Opportunity Day 2019.

Den 11 april hölls årets Opportunity Day i Härryda - eventet där rekryterande företag får hjälp att matchas mot arbetssökande med utländsk härkomst. Och matchningen verkar ha fallit väl ut.

Det är en lång kö som slingrar sig fram i solen vid Ekdalaskolan, innan dörrarna öppnas för arbetssökande på årets Opportunity Day – jobbmatchning i Härryda. Innanför dörrarna har deltagande företag och organisationer precis fått en timmes inspiration med bland annat föredrag om mångfald i personalstyrkan. De har också fått lyssna till en personlig berättelse från Härryda kommuns medarbetare Radwan Alhourani, som kom från Syrien och nu stöttar bland annat utrikesfödda arbetssökande vid kommunens arbetsmarknadsenhet.

Sedan de köande släppts in är det hög stämning och fullt av förväntan hos både arbetssökande och rekryterande företag. Två timmar senare – efter samtal och presentationer, bokade intervjuer och utbyten av CV:n och visitkort – uppger de företag som får frågan, att de hittat en eller flera kandidater att gå vidare med i rekryteringsprocessen.

Röster från deltagarna

Tess Benscher Johnsson på PHR Entreprenad söker nya medarbetare inom bygg, fastighet och städ och har haft både bokade intervjuer och spontana besök under eftermiddagen:
– Här finns en otrolig energi och förväntningar. Folk kommer hit med olika förutsättningar, men alla har det gemensamt att de verkligen vill ha ett jobb! Vi kommer att gå igenom den här högen med CV:n och där kommer att finnas någon som passar för oss, det är jag säker på.

Rawad Alrefai från One Partner Group bemanning har haft en intensiv eftermiddag med många positiva och intressanta samtal. Han och hans kollega uttrycker att det har varit givande att vara med: det var en bra eftermiddag, från den inspirerande starten till bra intervjumatchningar – och fullt upp däremellan. De är hoppfulla om att hitta några bra rekryteringar.

Far och son Robert Olsson och Mikael Wikborg på familjeföretaget Frontside Electronics söker personal för montering av kretskort. De har i dag 45 anställda inom montering, med en representation av 13 nationaliteter.
– Det är väldigt kul, vi har så god stämning i gruppen sedan vi fick en större blandning av folk. Just nu har vi två anställda som fortfarande har lite svårt med svenskan, därför är vi noga med att de vi anställer nu klarar språket bra. Vi har fått in många intresseanmälningar, och med de fyra matchade intervjuer vi haft har vi goda förhoppningar.

Postnord söker framför allt sommarpersonal – brevbärare, sorteringspersonal, B-chaufförer och terminalarbetare. Sofia Urby, som är på plats från företaget, är nöjd med dagen. De har haft många bra spontansamtal och en bokad intervju.

Edris Husseini har bott i Sverige i snart fyra år. Kommer från Afghanistan, där han jobbat som kock. Just nu läser Edris svenska på Komvux och jobbar som diskare och i baren på Gretas nattklubb i Göteborg på helgerna. Edris har en intervju bokad med Råda rum, där han söker jobb i köket, som köksmästare eller annat.

Georges Ibrahim från Syrien bor i Mölnlycke och är taggad för eftermiddagen. Han har en utbildning inom elektronik och tio års arbetserfarenhet på området. Georges är sugen på att jobba och kan tänka sig en bredd av arbetsuppgifter – eljobb, målning, enklare plattsättning och kakelsättning.
– Det viktigaste är att jag får ett jobb, säger han och skrattar.

Kontakt

Fredrik Olsson, näringslivschef
031- 724 63 06
fredrik.olsson@harryda.se

Radwan Alhourani Mohammed
Företagskoordinator
031-724 85 46 Länk till annan webbplats.
mohammedradwan.alhourani@harryda.se