Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
24 september 2019
Lyssna

Företagsklimatet i Härryda kommun på topp tio i Sverige

Härryda kommun klättrar till en tiondeplats när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i kommunerna.
– Nu får vi ett kvitto på kommunens långsiktiga arbete för att bli Sveriges bästa näringslivskommun, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Härryda kommun går från plats femton till en tiondeplats i Svenskt Näringslivs årliga sammanställning av statistik och enkätresultat om hur företag upplever service, kompetens och attityder bland landets 290 kommuner.

– Det känns riktigt bra att vi klättrar, särskilt roligt är att nyföretagandet och antalet arbetsplatser ökar i kommunen. Ett bra klimat för näringslivet och goda relationer med företagen är väldigt viktigt. Ett starkt näringsliv är grundläggande för att vi ska ha ett hållbart välfärdssamhälle, säger Per Vorberg.

Förståelse för företagens förutsättningar

Fredrik Olsson, näringslivschef, menar att rankingen är en bra temperaturmätare och ett resultat av att många delar inom kommunen nu jobbar aktivt med frågan på olika sätt.
– Vi jobbar brett med att utveckla förutsättningarna för näringslivet i kommunen, enligt den handlingsplan vi har. Där ingår allt från bygglovsfrågor och handläggning till bemötandefrågor.

Bland annat har alla medarbetare som arbetar med tillsyn inom miljö och livsmedel gått en utbildning i kommunikation och bemötande.
– Vi utövar tillsyn hos ungefär 400 företag om året, berättar Thomas Hammarlund, miljöchef. Varje möte är viktigt för relationen mellan företag och kommun. Vi behöver visa att vi har en förståelse för företagens förutsättningar, samtidigt som vi ska kunna förmedla vårt uppdrag som tillsynsmyndighet.

Politiker och tjänstepersoner både från näringslivsenhet och andra kommunala verksamheter har under det senaste året arbetat uppsökande gentemot företagen, för att bygga relationer och lära mer om företagens villkor.
– Under årets första 100 arbetsdagar besökte vi 100 företag, berättar Fredrik Olsson, näringslivschef. Vi behöver hela tiden hålla oss à-jour med företagens förutsättningar och behov. Det bara så vi kan fortsätta att utvecklas för att bli Sveriges bästa näringslivskommun.

Läs mer om Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Härryda kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Fredrik Olsson, näringslivschef
031-724 63 06länk till annan webbplats
fredrik.olsson@harryda.se

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande
031-724 63 20länk till annan webbplats
per.vorberg@politiker.harryda.se