Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
23 juli 2019

Sommarens feriepraktikanter berättar: Tobias och Tindra

Björkelids äldreboende i Rävlanda. Foto: Emmy Jonsson

I sommar får 182 av kommunens ungdomar mellan 16 och 17 prova på ett yrke inom någon av kommunens verksamheter. Tobias från Hindås och Tindra från Hällingsjö är båda 16 år och har tre veckors feriepraktik på Björkelids äldreboende i Rävlanda.

Vad får ni göra på Björkelids äldreboende?

– Mycket av vårt arbete går ut på att vara trevliga och glada. Vi gör också vad som behövs för stunden och avlastar den ordinarie personalen på de områden vi kan som till exempel att hjälpa till vid frukost, lunch, plocka undan, servera och umgås med de som bor här.

Vad är det roligaste med feriepraktiken?

– Det roligaste med jobbet är ju de som bor här. Det är roligt att få hjälpa folk. Ibland känns det lite tråkigt när man bara har sommarlov. Det är skönt att ha något att göra varje dag.

Detta är det första jobbet för er båda. Hur känns det att arbeta i sommar?

– Det är kul att jobba och tjäna pengar. Det är en bra erfarenhet att testa på. Vi gillar det mycket bättre än en skoldag. Det är skönt att slippa läxor och att dagen är klar när man kommer hem.

Ni är precis i mitten av er feriepraktik på tre veckor. Hur har det varit och vad förväntar ni er den sista veckan?

– Första veckan var rolig men lite läskig för att man aldrig gjort detta innan. Det var mycket nytt och man hade mycket energi. Den andra veckan är hittills lite långsammare men roligare. Det finns mer för oss att göra nu när vi kommit in i arbetet lite mer. Den tredje veckan kommer nog gå snabbast!

Vilket tips skulle ni ge till de som funderar på att söka feriepraktik?

– Vårt tips är att söka till allt och hoppas du kommer in. Får du plats på ett äldreboende så är det jättekul, även om det först låter lite tråkigt. Man får komma ut och se nya grejer och träffa olika människor. De som bor här delar med sig av sina livsläxor, och man ser inte bara samma fyra skolväggar varje dag. Ett äldreboende är så långt man kan komma från skolan och det tycker vi är bra.