9 juni 2021
Lyssna

Unikt Härrydaprojekt inom hållbarhet uppmärksammas nationellt

Fyra ungdomar håller en presentation för åhörare

Idag, den 9 juni, håller Sveriges kommuner och regioner (SKR) en utbildningsdag med temat Agenda 2030 – hållbar utveckling tillsammans med näringslivet. På plats digitalt finns representanter från Härryda kommun som ska berätta om kommunens projekt Tillsammans för Agenda 2030.

Ett unikt projekt där kommunens näringslivsenhet, skola och lokala företag samarbetar för att närma sig de globala målen i Agenda 2030.
I projektet som har varit uppskattat av både elever och företag tar eleverna fram förslag på vad företagen kan göra för att de bättre ska kunna bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

– Det är kul att SKR uppmärksammar oss och att vi får möjlighet att berätta om vårt projekt för andra kommuner säger Karin Lagerström, verksamhetsutvecklare på utbildning, kultur och fritid.

Bakgrund till projektet

Projektet som är inne på sitt tredje år startades med bakgrund av att mindre företag generellt sett inte har så stor kunskap om de globala målen och Agenda 2030. I kombination med Martin Lackéus forskning om värdeskapande lärande såg initiativtagarna till projektet att det fanns en win win situation där eleverna kan göra nytta för företagen samtidigt som de stärker sina egna kunskaper. Grunden i Värdeskapande lärande är att elever lär sig mer när de har en verklig mottagare, de lär sig för att kunna lära någon annan.

– Vi hoppas att fler kommuner vill ta efter oss, för projektet ger eleverna en riktig chans att påverka sitt närsamhälle och eleverna lämnar avtryck i företagen med sina idéer säger Katrin Forsgren, verksamhetsutvecklare på utbildning, kultur och fritid

Nya samarbetspartners

Under hösten kommer elever i årskurs åtta på Djupedalskolan, Ekdalaskolan och Önnerödsskolan att delta i projektet. Nytt för i år är två nya samarbetspartners, GR klimatlyft och Landvetter Södra (Viable Cities). GR klimatlyft erbjuder processhandledning för pedagogerna kring hur man kan undervisa om klimatfrågor med fokus på att systematisera undervisningen. Med Landvetter Södra (Viable Cities) får eleverna möjlighet till att delta i stadsplanering.

Läs mer om projektet Tillsammans för Agenda 2030

Läs mer om hållbar utveckling

Kontakt

Karin Lagerström, verksamhetsutvecklare
031-724 67 10
karin.lagerstrom@harryda.se