Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
4 maj 2018
Lyssna

Stor uppskattning men ingen stjärna till Härryda

Anna och kollegerna Johan och Lennart äter goda bakverk och tar bilder av dem.

Trion från Härryda kommun njöt av goda och vackra små bakverk i pausen.

Juryn och publiken applåderade Härrydas Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare vid måltidsservice. Men det var en annan nominerad som knep priset Årets guldstjärna 2018.

Det har nog hållits en del tummar hemma i Härryda för Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare vid måltidsservice, som var en av tre nominerade till priset Årets guldstjärna 2018.

Vid torsdagens prisutdelning i Stockholm stod det klart att hon kom på delad andraplats – tillsammans med övriga tävlande som juryn anser är ”vardagshjältar i Sveriges offentliga kök”. Anna Löfgren Adén var nöjd.

Anna Löfgren Adén var glad på prisutdelningen där hon kom på delad andraplats.

- Ja, jag är jätteglad bara att ha varit en av de nominerade. Det är människor i Härryda som har sett vad jag gör och på vilket sätt jag gör det och föreslagit att jag skulle få det här priset. Det är en fantastisk vinst i sig!

Många goda exempel

Sedan några år tillbaka leder Anna Löfgren Adén Härryda kommuns arbete med att minska matsvinnet vid våra offentliga måltider. Det är maten som medarbetare vid kommunens 52 olika kök lagar till förskolebarn, skolelever och äldre på äldreboenden.

Små utsökta bakverk ligger vackert upplagda som i mönster.

Ja, gästerna fick lov att äta!

På plats i Stockholm hade hon sällskap av Johan Vinblad och Lennart Sandberg, personalsamordnare respektive verksamhetschef för måltidsservice.

- Hårt och gediget arbete räckte inte hela vägen den här gången, men bara det att Anna blev nominerad är ett kvitto på att Härryda är på rätt väg och att vi har nått långt utanför kommungränsen, säger Lennart Sandberg.

Alla hjältar på middag

Det är mejeriföretaget Arla som arrangerar tävlingarna Årets guldstjärna och Årets guldko för att sätta fokus på mat som lagas på förskolor, skolor och äldreboenden.

Tillsammans med övriga hjältar fick Anna Löfgren Adén åka båt från Nybrokajen till Stadsgårdskajen. I matsalen på Fotografiska var gästerna sedan bjudna på middag signerad stjärnkocken Paul Svensson.

Vinnare

Årets guldstjärna 2018: Johanna Törmä, Uppsala universitet, som har skrivit en avhandling om att återkommande handledning för personal i äldreomsorgen kan bidra till att förbättra äldre personers näringsupptag och måltidsmiljö.

Årets guldko 2018 (tre kategorier)

  • Bästa Matglädje förskola: Skogsbackens förskola i Svenshögen, Stenungsunds kommun
  • Bästa Matglädje skola: Slottsskolan, Vingåkers kommun i Sörmland
  • Bästa Seniormatglädje: Tre Stiftelser, Göteborg

I tävlingsjuryn sitter kända kockar som Fredrik Eriksson (Årets kock 1987), Marie Skogström (dessertmästare) och Paul Svensson.