29 oktober 2020
Lyssna

Skärpta råd i Västra Götaland efter fördubbling av coronasmitta

Coronavirus i närbild.

Utvecklingen går åt fel håll i kampen mot covid-19. Sedan förra veckan har antalet konstaterat smittade av covid-19 nästan fördubblats i Västra Götaland. Nu måste vi verkligen hjälpas åt att stoppa smittspridningen igen, enligt Folkhälsomyndigheten och regionens smittskyddsläkare – som därför skärper råden för vår region.

De oroande siffrorna för Västra Götaland presenterades på torsdagen och visar en brant stigning av antalet konstaterade smittade. Högst är smittspridningen i åldrarna 20-49 år men även i åldersgruppen 50-59 år.

– Situationen är än mer allvarlig nu. Smittspridningen har ökat kraftigt på kort tid och allt fler blir allvarligt sjuka. Om vi inte tar krafttag nu riskerar vi att stå inför en liknande situation som i våras. Vi måste bryta alla smittkedjor och för det behövs ytterligare åtgärder, säger smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, Thomas Wahlberg.

Därför skärper nu Folkhälsomyndigheten råden i hela Västra Götaland från och med 29 oktober och tre veckor framåt till en början. Råden gäller var och en:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas: butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Gör endast nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och på apotek.
  • Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn yngre än 15 år kan fortfarande genomföras.
  • Om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Dessutom gäller följande för verksamheter och arbetsgivare:

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden, till exempel genom att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden, genom att exempelvis uppmana och utöka förutsättningar för personal att arbeta hemifrån. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör skjutas upp.

Fortsatt publikbegränsning till 50 personer

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade på torsdagen även att gränsen för antalet deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ska ligga kvar på max 50 personer.
Beslutet gäller fram till 19 november och tills beslutet ändras.

Kommunen anpassar sig till råden

Härryda kommun tar nu ställning till på vilka sätt de skärpta råden berör kommunens verksamheter. Vi kommer att gå ut med information så fort vi har möjlighet.

Västra Götalandsregionens nyhet om skärpta råd i Västra Götalandlänk till annan webbplats

Länsstyrelsens nyhet om fortsatt publikbegräsning till 50 personerlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens nyhet om skärpta allmänna rådlänk till annan webbplats