Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
5 januari 2017
Lyssna

Ny kommundirektör på plats

Peter Lönn är kommundirektör i Härryda kommun från 1 januari 2017.

Peter Lönn. Foto: Anna Sigvardsson

Foto: Anna Sigvardsson

  • Namn: Peter Lönn.
  • Familj: Gift, fyra barn.
  • Bor: Göteborg.

 

 

 

 

5 frågor till Peter Lönn:

 

Hej och välkommen till Härryda kommun! Vad är dina första intryck efter fyra dagar på din nya tjänst?

- Det känns jättebra att vara på plats, jag har blivit så bra mottagen. Huvudet är fullt av nya intryck, mycket information och dessutom många nya ansikten. Efter helgen väntar mitt första kommunstyrelsesammanträde, så full fart från början!

Vem är du?

- En 55-årig ekonom som arbetat som ekonomichef i privat och kommunal verksamhet i ungefär 25 år, varav 10 år som ekonomidirektör i Göteborgs stad där jag även var vice stadsdirektör under en period. Min senaste anställning var som samhällsbyggnadschef i Lerums kommun.
- Att jag framför allt arbetat inom offentlig sektor beror på att jag brinner för samhällsnyttan. Här handlar det inte bara om pengar och vinst utan att leverera verksamhet och service med god kvalitet. Det är svårare men också roligare att arbeta i en demokratiskt styrd organisation, eftersom det oftast innebär många viljor.

Hur är du som person och ledare?

- Jag har fått höra att jag är bra på att skapa god stämning i gruppen, men att jag också kan vara tuff att arbeta för. Något jag har fått jobba med under åren är att inte vara för snabb. Jag brukar säga att jag är uthålligt otålig.
- Chef är något jag alltid velat vara eftersom jag tycker om att leda och är intresserad av utvecklings- och förändringsarbete. Men jag är inte en chef som lägger mig i detaljer, det är inte min roll, jag ser mig snarare som en generalistledare.

Vad tänker du om ditt nya uppdrag?

- Jag har haft olika roller i stora och komplexa organisationer men aldrig varit den yttersta exekutiva chefen. Att ta sig an den rollen efter alla år känns spännande. Härryda är en växande kommun, vilket innebär att många verksamheter måste utvecklas för att ligga i fas. Det är också en välskött kommun som står inför många spännande utmaningar.
- Som uppvuxen i Hällesåker har jag spelat många fotbollsmatcher runt om, så kommunen är välbekant för mig.

Vad gör du helst när du är ledig?

- Jag både jobbar och sover bättre om jag rör på mig, så det blir mellan tre och sex träningspass i veckan. Beroende på säsong så varvar jag cykling och löpning med golf och längdskidor. Jag får helt enkelt energi av att röra på mig och det är nog också en av anledningarna till att jag kan koppla bort jobbet när jag är ledig.

Kommundirektören är kommunens högste tjänstemän och leder och ansvarar för hela förvaltningen med cirka 2 700 anställda. Kommundirektören anställs av kommunstyrelsen.

Kontakt

Peter Lönn
031-724 61 00 (växel)
kommun@harryda.se