Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
16 mars 2018

Nominerad till fint pris för minskat matsvinn

Anna Löfgren Adén sitter vid ett brunt återvinningskärl. På tunnan finns en affisch med texten: Hjälp oss minska matsvinnet! Till höger syns bilder av mellanmål som Anna har gjort: en korg med olika sorters bröd. Skivade rotfrukter i orange, gult och vinrött.

Anna Löfgren Adén vid Härryda kommuns måltidsservice har blivit nominerad till priset Årets Guldstjärna 2018. Hon leder bland annat Härrydas arbete med att minska matsvinnet på förskolor, skolor och äldreboenden.

- Det känns galet bra, säger en glad Anna Löfgren Adén om nomineringen till det fina priset Årets Guldstjärna 2018.

Hon är stjärnkocken som sedan fem år arbetar för Härryda kommun och idag har titeln miljöutvecklare inom måltidsservice.

Idérik och engagerad

2015 blev Anna Löfgren Adén projektledare för satsningen på att minska matsvinnet inom Härryda kommuns måltidsservice. Det handlar om maten som medarbetarna serverar på förskolor, skolor och äldreboenden.

Hennes påhittighet och beslutsamhet har gjort att kommunen på tre år har minskat sitt matsvinn rejält (även om hon vill nå ännu längre).

Inspirerande och modig

Projektet för att minska svinnet har blivit permanent – och det märks nu vida omkring. Så mycket att Anna Löfgren Adén alltså har blivit nominerad till priset Årets Guldstjärna, som Arla delar ut till den som genom ”nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar eller skapar bättre förutsättningar för offentliga kök” i Sverige.

Vad kan den här nomineringen få för betydelse, tror du?

- Jag hoppas att den ska leda till att det blir ännu mer ljus på det som vi gör, presterar och åstadkommer i Härryda när det gäller att minska svinnet när vi lagar mat till många gäster.

Rent konkret, hur gör ni för att minska svinnet?

- Man får försöka tänka lite annorlunda. Ofta när man lagar mat till många gäster gör man det lite grann efter devisen att ha både ”flytväst, livrem och hängslen”. Det är så lätt att göra för mycket, till exempel när man ska koka pasta till skolelever. Vi försöker att vara lite coolare, att inte göra för mycket varje gång. Det är en utmaning, men det går!

När vet du om du vinner och blir Årets Guldstjärna 2018?

- Prisutdelningen är i Stockholm den 3 maj. Så fram till dess kommer jag att fira nomineringen ordentligt tillsammans med mina kolleger, hahahaha!