Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
26 april 2018
Lyssna

Måltidsservice vinnare av hållbarhetspris

Att kommunen arbetar med att minska matsvinnet är ingen nyhet. Det har uppmärksammats även utanför kommungränsen och under torsdagen tog måltidsservice i Härryda kommun hem vinsten i klassen kök inom vård, skola och omsorg, när vinnarna korades i hållbarhetstävlingen Utmaningen, som anordnas varje år av leverantören Martin & Servera.

Tema för tävlingen i år har varit Minska svinnet och motiveringen till Härryda kommuns vinst från Martin & Servera lyder:

”Att sammanfatta Härryda kommuns alla åtgärder för minskat matsvinn är en utmaning. De har nämligen gjort så mycket. Framför allt har de tänkt. De identifierade brist på medvetenhet om problemet matsvinn som ett kommunikationsproblem och satte in åtgärder.

De har sett att ju närmare gästen maten lagas, desto mindre svinn uppstår, så nu får alla nya skolor tillagningskök. I köken har slentrianmässigt släng blivit till kreativt tänk om hur råvaror kan nyttjas till max. Till och med gurkskalen torkas och blir pulver för smaksättning. Mottagningsköken har numera ett krispaket att ta till om maten inte räcker – i stället för att alla beställer ”lite extra för säkerhets skull”.

Härryda kommun har höga ambitioner och tydliga mål. 2030 ska matsvinnet ha minskat med 50 %”.

En av dem som arbetar aktivt med att minska matsvinnet är miljöutvecklare Anna Löfgren Adén på måltidsservice i Härryda kommun. Idag fick hon ta emot checken på 25 000 kronor.

Vad ska ni göra med prissumman?

-Pengarna ska gå till ett roligt och kreativt event för all personal, som ska ge oss inspiration och motivation att fortsätta med det arbete vi så väl påbörjat.

Vad betyder vinsten i Utmaningen?

-Det är ett fantastiskt pris att vinna. Att alla våra medarbetare får bekräftelse på att vi är helt rätt ute och ligger i framkant känns otroligt bra och är en fin belöning för vårt ständiga utvecklingsarbete.

Kontakt

Anna Löfgren Adén
miljöutvecklare måltidsservice
anna.lofgrenaden@harryda.se
031- 724 61 00