Kontakt
28 juni 2018
Lyssna

Förbjudet att elda i Härryda

På en skylt står texten: Eldning och grillning förbjuden. Ovanför texten finns en bild av en tänd brasa med en förbudslinje över brasan.

Det är fortfarande eldningsförbud i Härryda kommun. Marken är så påverkad av det varma och torra vädret att det är förbjudet att elda utomhus eller grilla direkt på marken. Räddningstjänsten ger rådet att vi helt ska undvika att grilla i engångsgrillar just nu.

Det fortsätter att vara förbjudet att elda utomhus i Härryda kommun liksom i våra grannkommuner i Räddningstjänsten Storgöteborgs område.

Samarbete och ansvar

Det är viktigt att vi alla är väldigt försiktiga och låter bli att tända eld när vi är utomhus. En gnista som sprider sig kan orsaka stora skador och vara väldigt farlig för människor. En stor eldsvåda kan kosta väldigt mycket pengar både för privatpersoner, företag och samhälle.

Den här sommaren får myndigheter många frågor från människor om vad man kan göra om man ser någon grilla på ett olämpligt sätt eller på en olämplig plats. Rådet är att - om det är möjligt - upplysa personen om eldningsförbudet eller att ringa 112 för vidare råd. 

En affisch med svart text på vit bakgrund. Runt texten finns en röd ram. Det står bland annat: Det är förbjudet att elda. Det finns två överkorsade bilder som visar en överkorsad grill och en överkorsad brasa.


Informationsskyltar

Medarbetare från Härryda kommun sätter upp skyltar med information om eldningsförbudet runtom i kommunen. Skyltar kommer att finnas på bland annat badplatser och i fritidsområden. Här intill ser du hur skylten ser ut.

 

 

 

Om eldningsförbudet på andra språk

Nu finns information om eldningsförbudet i Räddningstjänsten Storgöteborgs område på engelska, somaliska och arabiska. Tipsa gärna din kollega eller granne som talar något av de här språken.

Bilden visar text med information om eldningsförbudet på engelska, somaliska och arabiska.

Vill du skriva ut informationen om eldningsförbudet själv på ett A4-papper? Klicka på bilden så kommer du till en pdf där affischen finns på fyra språk.

Detta kan du fortfarande inte göra

  • Göra upp eld ute i naturen.
  • Grilla direkt på marken.
  • Grilla i en engångsgrill som står direkt på marken (t ex på en gräsmatta). Värme från en engångsgrill kan starta osynliga bränder under markytan.
  • Grilla i en engångsgrill som enbart står på den ställning som följer med grillen

Undvik

  • Undvik engångsgrillar helt och hållet. Värmen från grillen kan starta osynliga bränder under markytan. 
  • Undvik att köra industrifordon som lätt skapar gnistor på lättantändliga underlag, till exempel grävmaskiner och skogsmaskiner.
  • Personer som brukar köra med fyrhjulingar ute i skogen - undvik det just nu. Även från fyrhjulingar bildas gnistor som lätt skulle kunna orsaka en stor brand just nu.
  • Undvik att kasta glas (helt eller krossat) ute i naturen, eftersom solstrålar genom glas kan göra att det börjar brinna.

Detta kan du göra

  • Grilla i en klotgrill. Ha en hink med vatten intill så att du snabbt kan släcka om lågorna blir svåra att hantera.
  • Grilla i en grill som är murad eller tydligt avskärmad, så att eldslågor, gnistor eller hög värme absolut inte kan spridas ner i marken. Ha en hink med vatten intill ifall du behöver kunna släcka elden snabbt.

Var noga med att släcka!

Du har själv ett eget ansvar om du gör valet att tända en grill utomhus. Du har också ansvar för att noga släcka grillen när du är färdig. Släck ordentligt, se till att all glöd är helt släckt.

Röker du? Se till att du släcker din cigarettfimp ordentligt, så att den inte ligger och glöder på lättantändligt underlag som till exempel torrt gräs.

Uppdatera dig snabb och enkelt

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har den gratis mobilappen Brandrisk Ute med uppdaterad information.

Räddningstjänsten Storgöteborg har en telefonsvarare med uppdaterad information om eldningsförbud.
Telefon: 031-335 29 80

Läs mer om eldningsförbudet

Här har vi samlat några länkar för dig som vill veta mer och vill ha ännu mer detaljerad information om eldningsförbudet.

krisinformation.se - samlad information från svenska myndigheterlänk till annan webbplats

Läs mer om vad eldningsförbudet innebär länk till annan webbplats

Frågor och svar kring grillning under eldningsförbudetlänk till annan webbplats

Räddningstjänsten Storgöteborglänk till annan webbplats

Artikel om eldningsförbudet i Göteborgs-Posten den 13 juni 2018.länk till annan webbplats Intervju med Erik Cedergård, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten Storgöteborg, och Leif Sandahl, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Om förbudet och eventuell överklagan

Beslut om förbud mot eldning utomhus föreskrivs av respektive kommun med stöd av 2 kap 7 § Förordning om skydd mot olyckor (SFS 2003:789). Beslutet kan överklagas till Länsstyrelsen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av 10 kap 3 § i Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778).

Kontakt

Per-Arne Larsson, säkerhetschef
per-arne.larsson@harryda.se
031- 724 61 00