Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
9 september 2019
Lyssna

Ungas psykiska hälsa i fokus

Den psykiska ohälsan har ökat de senaste decennierna, särskilt bland unga. För att förebygga detta arbetar Härryda kommun med flera insatser för att främja psykisk hälsa. På internationella suicidpreventiva dagen 10 september uppmärksammar vi särskilt ungas situation.

– En viktig del av vårt arbete handlar om att sprida kunskap och bryta tabun kring psykisk ohälsa och självmord. Men också att öka kunskapen om hur vi kan lära oss att se och hjälpa den som är drabbad, berättar Ulrika Aebeloe som är utvecklingsledare inom folkhälsa i Härryda kommun.

Föredraget När samhället sviker söker unga det destruktivalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som hålls den 10 september på Mölnlycke kulturhus, riktar sig till alla vuxna som på ett eller annat sätt möter unga. Istället för att stå handfallen om någon mår dåligt: hur kan du hjälpa? Adam från föreningen Tilia berättar och ger vägledning och råd. Föredraget är kostnadsfritt och alla är välkomna.

Tidigare samma dag kommer elever i Hulebäcksgymnasiets år 2 att få chansen att lyssna till Adam. Då är inriktningen "Hur vet jag om det är psykisk ohälsa eller bara livet som gör ont?"

Hjälp till reflektion och självhjälp

Ett pågående arbete i kommunen för att främja ungas psykiska hälsa är Youth aware of mental health (YAM). Genom YAM får elever i skolans årskurs 8 hjälp med att lära sig känna igen om de själva eller någon i deras omgivning visar tecken på att må dåligt, och vad de kan göra då.

Ungdomarna lotsas i arbetet av personal som genomgått ledarutbildning för YAM, bland annat kuratorer och en av kommunens fältassistenter.

Första hjälpen psykisk hälsa

Även kommunens förvaltning och förtroendevalda arbetar med frågor om suicidprevention där samtliga anställda har fått ta del av en internutbildning för öka kunskapsnivån. Denna internutbildning slår hål på myter och vanföreställningar som finns kring självmord och psykisk ohälsa.

Anställda erbjuds också en särskild utbildning i ”Första hjälpen psykisk hälsa” (MHFA – Mental Health First Aid).

– Den här utbildningssatsningen är jätteviktig eftersom så många i kommunens verksamheter dagligen möter människor i sitt jobb, säger Ulrika Abeloe. Kan vi lära oss att tidigt identifiera en person som lider av psykisk ohälsa och också vet hur vi bäst kan hjälpa, kan det vara avgörande.

Läs mer

Läs mer om kommunens folkhälsoarbete på harryda.se:

Psykisk hälsa och suicidprevention

Hälsa och livsstil

Folkhälsa och levnadsförhållanden

Fakta – Internationella suicidpreventiva dagen

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. Världen över arrangeras föreläsningar, utbildningar och manifestationer med målet att sprida medvetenhet och synliggöra diskussionen om psykisk hälsa och suicid. I Härryda kommun kan du ta del av ett föredrag om psykisk ohälsa hos unga:
När samhället sviker söker unga det destruktiva klockanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 18 på Mölnlycke kulturhus.

Viktiga länkar

Om du misstänker att någon har självmordstankar

När du misstänker att någon är på väg att begå självmord ska du alltid ringa larmcentralen, 112. Larmcentralen har öppet dygnet runt alla dagar.

Om du har eller misstänker att någon i din närhet har självmordstankar finns det hjälp att tillgå dygnet runt:

Självmordslinjen
Stöd och vägledning till dig som har självmordstankar. Även för anhöriga.
Öppet dygnet runt och samtalen är gratis. Ring eller chatta.
90 101
www.mind.se länk till annan webbplats

Suicide Rescue
Arbetar för att förhindra självmord. Du som misstänker att någon tänker begå självmord eller du som själv funderar på att ta ditt liv kan vända dig hit.
hello@suiciderescue.se
www.suiciderescue.se länk till annan webbplats

Elevhälsan
Du som går i skolan och har frågor som rör dig själv, kompisar eller familj kan kontakta elevhälsans skolsköterska, kurator, psykolog eller socialpedagog.
Ring kommunens växel på 031-724 61 00 och be att bli kopplad till elevhälsan.

Vi finns här! Folder med stödnummer för som mår dåligt och för anhöriga (pdf)länk till annan webbplats

Fler länkar

Vårdguiden - självmord går att förebygga
1177.selänk till annan webbplats

Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd - SPES spes.selänk till annan webbplats

Suicide Zero
suicidezero.selänk till annan webbplats

Kontakt

Ulrika Aebeloe, utvecklingsledare folkhälsa
031-724 61 27länk till annan webbplats
ulrika.aebeloe@harryda.se