Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i din närmaste sjö. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner. Genom att åka till en biltvätt håller du både bilen och badsjön ren.
Ungefär varannan biltvätt görs hemma på gatan eller på platser med undermålig rening, vilket leder till utsläpp av omkring 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller varje år. Farliga ämnen som rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. vilket påverkar vattenmiljön där.
Vill du värna din närmaste badsjö och vattenmiljö så kan du inte tvätta bilen på garageuppfarten eller gatan.
Genom att ta bilen till en kontrollerad tvättanläggning ser du till att olja, bly och kadmium separeras bort och renas istället för att hamna i naturen via dagvattnet.
Stora Biltvättarhelgen den 23–24 april är en kampanj från Svenskt Vatten som syftar till at få fler att tvätta bilen på ett ansvarfullt sätt.
Det finns många myter, missförstånd, om biltvätt. Här reder vi ut några av dem.
Det stämmer inte. Regnvatten löser inte upp miljöfarliga asfalt och oljeprodukter som bilvårdsprodukter gör. Tvättar du bilen i en I biltvätthall samlas de miljöfarliga ämnena upp istället för att rinna ut i naturen.
Det är faktiskt tvärtom. Kör du bilen varje dag bör du tvätta den två gånger i månaden på vintern, och en gång per månad på sommaren. När du tvättar bilen oftare hinner inte olja, asfaltsstänk och vägsalt bita sig fast.
Nej det är inte okej. Även miljömärkta biltvättmedel är gjorda för att brytas ned i ett reningsverk. Om du tvättar på gatan rinner tvättmedlet med tensider och smutsen från bilen via dagvattnet till närmaste sjö där de påverkar vattenlevande djur negativt.
Källa: Svenskt Vatten
Härryda Vatten och Avfall AB
031-724 61 00
va.avfall@hvaa.se