9 februari 2021
Lyssna

Svag is på vissa platser i kommunen

Snöig strandkant vid istäckt sjö. Skylt uppsatt på ett träd varnar för svag is.

Foto: Härryda Vatten och Avfall AB

Den långvariga kylan ger möjlighet till skridskoåkning och isfiske på många av våra sjöar. Men var försiktig, för på vissa platser är isen utsatt för rörelser i vattnet, som gör isen svag och oberäknelig.

Undvik att vistas på isar vid strömmande vatten, exempelvis vid in- och utlopp i en sjö. Vattennivån i flera av våra sjöar förändras också regelbundet, beroende på inflöde från dämmen och åar. Det påverkar isen, som kan bli extra skör i kanter och längs bryggor och annat rörligt.

Varning för svag is på delar av Västra Nedsjön

Isen runt Bocköhalvön, vid Hjortviken och in mot dämmet är svagare, på grund av ett nyss avslutat ledningsarbete i vattnet här.

– Det kan vara farligt att beträda isen på vissa ställen, bland annat där våra båtar och grävmaskiner varit och arbetat fram till första veckan i februari, varnar Pär Olausson, teknisk projektledare vid Härryda Vatten och Avfall AB.

– Vi har satt upp skyltar för att varna allmänheten just här, säger Pär Olausson. Men vi vill ändå passa på att påminna om hur viktigt det är att alltid ha sällskap när du är ute på isen, att barn har sällskap av vuxen, att du har rätt kunskap och gärna räddningsutrustning med dig ut.

Kontakt

Pär Olausson, projektledare VA
Härryda Vatten och Avfall AB
031-724 67 35
per.olausson@hvaa.se
harryda.se/hvaa