17 maj 2022

Stor ökning av bostadsbyggande i år

Bilden visar byggprojekt med höga flerbostadshus tätt samlade och byggkranar

Byggboomen i Härryda håller i sig. 1 000 bostäder blir inflyttningsklara eller påbörjade i år. Bilden är från Mölnlycke fabriker i februari 2022.

Det byggs som aldrig förr i Härryda. Sammanlagt 1 000 nya hem påbörjas eller blir klara i år. Tre gånger så många bostäder ligger i olika bostadsplaner på kort och lång sikt.

– Leveranserna av färdiga detaljplaner ger nu resultat och leder till att fler byggprojekt startar. Efterfrågan på nya bostäder är stabil i kommunen och vi kanske till och med kan få se en befolkningstillväxt på över 2 procent de närmaste åren, säger Anders Ohlsson, sektorschef för samhällsbyggnad i Härryda kommun.

Under årets första månader ökade befolkningen med drygt 300 personer och är nu 39 300 invånare. Med det strategiska läget längs riksväg 40 mellan Göteborg och Borås är det många som vill flytta in eller flytta till nytt inom kommunen.

Stor inflyttning i Mölnlycke

Innan årets slut har nya och gamla invånare flyttat in i 550 färdiga bostäder. De flesta flyttar in i är lägenheter i Mölnlycke fabriker eller på Idrottsgatan i Mölnlycke centrum.

Och innan årets slut sätts grävskopan i backen för nästan lika många nya bostäder. Alla större orter i Härryda får tillskott men störst blir byggtakten i Mölnlycke och bostadsområdet Säteriet.

En annan byggverkstad är det gamla stenbrottet i östra Mölnlycke som bytt namn till Wendelstrand. Det är nu färdigplanerat och startar i år 160 av sina 1 000 bostäder närmast Landvettersjön.
Byggprojekt, VA- och gatuarbeten

Landvetter knappar in

Om planering går som väntat kommer bostadsutvecklingen att fortsätta öka kraftigt de kommande fyra-fem åren och med förskjutning åt Landvetterhållet. I området Landvetter Södra planeras den första etappen för cirka 4 500 bostäder åt 10 000 invånare.
Detaljplaner
Landvetter Södra etapp 1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla bostäder faller inte ut samtidigt. Kommunen räknar med ett tillskott på mellan 800 och 1 200 nya bostäder per år och i blandade upplåtelseformer fram till år 2027. Kommunen ställer samtidigt krav på att närliggande service finns i nya bostadsområden, det vill säga lokaler för att bedriva skola, förskola och äldreboende.

Siffrorna utgår från det politiska målet om bostäder åt en befolkning som växer med 1,5 procent per år. Ett fortsatt stort intresse för etablering av nya invånare och företag är andra faktorer som påverkar byggande och bostadsplanering.

Bostadsförsörjningsprogrammet 2022-2026 Pdf, 57.7 MB.
Siffrorna i programmet för bostadsförsörjning är säkrast i närtid och lite mer osäkra för längre horisonter.