Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
27 september 2019
Lyssna

Så minskar vi matsvinnet

Visste du att ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen går förlorad eller slösas bort? Skolrestaurangerna i Härryda kommun uppmärksammar matsvinnet och vad vi kan göra åt det, med Livsmedelsverkets nyord på "svinniska".

FN:s organ för mat och lantbruk (FAO) har utnämnt den 29 september som den internationella dagen för minskat matsvinn, vilken i år infaller på en söndag. Under veckorna innan och efter dagen uppmärksammas problemet med matsvinn i kommunens skolrestauranger, genom inspirerande information om hur vi alla kan tänka och göra för att minska matsvinnet. Samtidigt mäts mängden slängd mat i skolrestaurangerna.

Om matsvinn på "svinniska"

För att öka medvetenheten om matsvinn måste vi visa att vi kan göra något åt det och att vi alla faktiskt kan påverka och inspirera till förändring. Därför har Livsmedelsverket skapat "svinniska", nyord som beskriver hur vi kan undvika och minska vårt matsvinn.

Matsvinn i Härryda kommun

I Härryda kommun arbetar vi sedan 2015 med att minska matsvinnet från kommunens alla 53 offentliga kök. Kommunens första mål att minska kommunens matsvinn med 20 procent till 2020 nåddes i förtid och matsvinnet har sedan projektet började minskat med 30 procent.

Det nya målet är att minska matsvinnet med 50 procent till 2030 jämfört med kommunens matsvinn år 2014.

Mer om arbetet att minska matsvinn i Härryda kommun.

Kontakt

Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare
031-724 69 26
anna.lofgrenaden@harryda.se