29 september 2020
Lyssna

Resurssmart med minskat matsvinn

Händer som tar för sig av mat i en skolmatsal.

Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen går förlorad eller slösas bort. I Härryda kommun har vi sedan 2015 minskat matsvinnet i kommunens kök med 30 procent. I samband med FN:s internationella matsvinnsdag uppmärksammar skolrestaurangerna matsvinnet och vad vi kan göra åt det.

FN:s organ för mat och lantbruk (FAO) har utnämnt den 29 september som den internationella dagen för minskat matsvinn. I Härryda kommun märks dagen främst i skolrestaurangerna, där elever och pedagoger möts av inspiration och information om hur vi alla kan tänka och göra för att minska matsvinnet, Samtidigt mäts mängden slängd mat i skolrestaurangerna.

Matsvinn i Härryda kommun

I Härryda kommun arbetar vi sedan 2015 med att minska matsvinnet från kommunens alla offentliga kök. Kommunens första mål att minska kommunens matsvinn med 20 procent till 2020 nåddes i förtid och matsvinnet har sedan projektet började minskat med 30 procent. På Backaskolan i Landvetter arbetar skolrestaurangen till stor del också med att rädda mat redan innan den lagas. Restaurangen köper in råvaror som annars riskerat att kasseras, och anpassar menyn efter dessa.

Medverkar i forskningsprojekt

Härryda kommun är tillsammans med 42 andra organisationer men som enda kommun delaktig i forskningsprojektet "Resvinn", som drivs av Chalmers Industriteknik. I projektet bidrar kommunen med erfarenhet just kring matlagning med "räddade råvaror". Genom forskningssamarbetet får kommunen också metoder och lärdomar för att kunna minska svinnet ännu mer.

Om matsvinn på "svinniska"

För att öka medvetenheten om matsvinn och vad vi kan göra åt det, har Livsmedelsverket skapat "svinniska" - nyord som beskriver hur vi alla kan minska vårt matsvinn.

Mer om svinniska på Livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats

Mer om forskningsprojektet Resvinnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer om arbetet att minska matsvinn i Härryda kommunlänk till annan webbplats

Kontakt

Anna Lind, kostutvecklare
031-724 61 23länk till annan webbplats
anna.lind@harryda.se