Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
14 mars 2019
Lyssna

Ökat fokus på matsvinn ger stora miljövinster

P4 Göteborg och SVT Väst har träffat köksansvarige Mats Andersson på Backaskolan i Landvetter och miljöutvecklare Anna Löfgren Adén för att prata om kommunens minskade matsvinn.

Den 14 mars kunde du höra köksanvsarige Mats Andersson på Backaskolan i Landvetter berätta för P4 Göteborg om hur köket på Backaskolan tar vara på kantstötta råvaror för att göra en nyttig och klimatsmart skollunch.

– Vi tar vara på varje råvara och återanvänder mycket mat, säger Mats Andersson som är köksansvarig.

Lyssna på inslaget "Kantstötta råvaror blir fin skollunch"länk till annan webbplats

p4

Även kommunens miljöutvecklare på Måltidsservice, Anna Löfgren Adén, fick tillfälle att berätta mer om Härryda kommuns minskade matsvinn för P4 Göteborgs Peo Wenander.

– Att slänga mat ätbar mat är en otrolig miljöbelastning, det var därför det föll sig naturligt att börja vårt arbete där, säger Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare i Härryda.

Lyssna på inslaget "Ökat fokus på matsvinn ger stora miljövinster"länk till annan webbplats

Dagen efter, den 15 mars, träffar du igen Mats Andersson och Carina Nilsson från Backaskolan i Landvetter, denna gången i TV-rutan när de blir intervjuades av SVT Väst. I inslaget får vi även höra vad två av Backaskolans elever tycker om maten och våra kreativa kockar delar fem smarta tips för att minska matsvinnet.


Se inslaget "Så tycker eleverna om den räddade maten"länk till annan webbplats

Se inslaget "Fem tips för att minska matsvinnet i hemmet"länk till annan webbplats

Mats Andersson och Carina Nilsson arbetar i köket på Backaskolan. Bild: SVT Väst

Kommunens matsvinn i siffror

2014

  • Av de 1,5 miljoner måltiderna som kommunen lagade genererades, 202 000 kg matavfall.
  • 85% av matavfallet 2014 var matsvinn, alltså ungefär 172 000 kg.
  • 172 000 kg matsvinn motsvarar fler än 490 000 måltider, vilket motsvarar drygt 5 miljoner kronor.

2018

  • Av de 1,5 miljoner måltiderna som kommunen lagade genererades, 168 000 kg matavfall.
  • 70% av matavfallet 2018 var matsvinn, alltså ungefär 117 000 kg en minskning på 55 000 kg.
  • 55 000 kg mindre matsvinn betyder att närmare 160 000 måltider har räddats från att slängas till ett råvaruvärde av 1 650 000 kr.

Här kan du läsa mer om hur Härryda arbetar för att minska matsvinnet.

Kontakt

Anna Löfgren Adén, miljöutveklare
031-724 69 26
anna.lofgrenaden@harryda.se