Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
4 oktober 2021

Mätsäsongen för radon är här – beställ en mätning till ditt hus

En radonmätning är enkel att genomföra. Det är på hösten när vi stänger till dörrar och fönster som det är effektivast att mäta radon. Mätsäsongen pågår mellan 1 oktober - 30 april.

Radon varken syns, luktar eller smakar något och det enda sättet att upptäcka gasen är att göra en mätning. Om du utsätts för höga halter av radon under en längre tid kan det vara skadligt för din hälsa. Därför kan det vara bra att göra en mätning för att få veta om radonhalten är för hög och i så fall behöver åtgärdas.

Fastighetsägare ansvarar för att mäta

Du som bor i villa eller radhus beställer själv en mätning. Du som bor i bostadsrätt pratar med din förening som sedan ansvarar för att beställa en mätning. Du som bor i hyresrätt kontaktar din hyresvärd som sedan ansvarar för att beställa en mätning.

Beställ dosor inför mätsäsongen

Den vanligaste och säkraste metoden för att kontrollera radonhalterna i inomhusluften är att använda så kallade spårfilmsdosor som placeras ut i bostaden. Mätsäsongen för radon pågår mellan den 1 oktober–30 april och mätning bör pågå under minst 60 dagar.

Mer information om radon och att beställa mätning:
Radon - mäta och åtgärda