Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
29 november 2016
Lyssna

Liten återhämtning av Finnsjön

Vattennivån i Finnsjön är fortfarande lägre än vanligt, även om en viss återhämtning har skett tack vare det regn som har fallit under november. Vi fortsätter uppmana alla invånare i främst Mölnlycke, Landvetter och Härryda att spara på vattnet.

Finnsjön försörjer dig som bor i Mölnlycke, Landvetter och Härryda med rent vatten. Det har varit ett ovanligt torrt år, och vattennivån i Finnsjön är lägre än vanligt.

Återhämtning tar tid

Nivån i Finnsjön håller sig fortfarande inom nivån för vattendomen för uttag av vatten till dricksvattenproduktion, men det kommer ta lång tid innan vattennivån är återställd. En viss återhämtning har skett, tack vare det regn som kommit under november, men det är än så länge inte tillräckligt.
– Det saknas fortfarande vatten i Finnsjön, och även om vi inte har någon akut kris, så är det bra att tänka långsiktigt i vattenanvändningen. För att vi ska kunna vattna våra blommor till våren, är det bra att redan nu försöka vara så sparsamma det går. Vatten är en begränsad naturtillgång som man alltid ska tänka på, säger Jessica Stenhoff, chef för vattenverksamheten i Härryda kommun.

Medveten vattenförbrukning

En genomsnittlig person förbrukar ungefär 150 liter vatten per dygn. Att
alltid ha en medveten vattenförbrukning sparar energi och är bra för miljön. Att inte låta vattnet stå och rinna är det absolut viktigaste och enklaste du kan göra. Stäng alltså av duschen när du tvålar in dig och låt inte kranen stå och rinna när du borstar tänderna.

Fler enkla tips på hur du kan minska vattenanvändandet:

 • Låt inte kranen stå och rinna i onödan.
  Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten. Stäng vattenkranen när du borstar tänderna och när du tvålar in dig.
 • Kör bara diskmaskinen när den är full.
  Det går åt ca 15 liter vatten för en maskindisk.
 • Använd balja om du diskar för hand.
  Det går oftast åt mer vatten att handdiska än att diska en full maskindisk. Du kan spara vatten genom att inte diska och skölja under rinnande vatten.
 • Tvätta inte bilen.
 • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen.
  På så sätt har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
 • Spola toaletten med snålspolning.
 • Laga onödiga läckor.
  Åtgärda exempelvis den där droppande kranen eller en rinnande toalett.

Kontakt

Jessica Stenhoff, verksamhetschef vatten
031-724 63 74
jessica.stenhoff@harryda.se

Nivån i Finnsjön är lägre än vanligt. Så här såg det ut vid Finnsjön den 25 november. På grund av den låga vattennivån uppmanar vi alla kommuninvånare att spara på vattnet.

Nivån i Finnsjön är lägre än vanligt. Så här såg det ut vid Finnsjön den 25 november. På grund av den låga vattennivån uppmanar vi alla kommuninvånare att spara på vattnet.