Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
2 maj 2019
Lyssna

Länsstyrelsen varnar: risk för vattenbrist i länet

Länsstyrelsen Västra Götaland meddelar att vattenläget i länet fortsätter att försämras. I nuvarande takt riskerar vattenläget att bli lika allvarligt som det var i juli 2018 redan om några veckor.

– Trots att det regnat en del de senaste dagarna är grundvattennivåerna nu under de normala för årstiden i stora delar av länet, säger Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Trots att vi nu är inne i en period med ostadigt väder och att det blir successivt även kyligare, så väntas inga större nederbördsmängder. Därför uppmanar Länsstyrelsen Västra Götaland nu alla att spara på vårt vatten.

Vattenläget i Härryda kommun

Kommunens huvudvattentäkt är Finnsjön som idag försörjer Mölnlycke, Landvetter (inklusive flygplatsen) och Härryda med vatten. Det finns också två grundvattentäkter – en i Rävlanda som försörjer Rävlanda och Hindås, samt en i Hällingsjö som försörjer Hällingsjö samhälle.

I Härryda kommun är vattennivåerna i både Finnsjön och i kommunens östra delar fortfarande inom normala nivåer för årstiden. Härryda kommuns VA-verksamhet meddelar att det ändå är bra att redan nu vara sparsam med det kommunala dricksvattnet för att vattnet ska räcka hela året.

Tips på att spara vatten

Det finns många smarta sätt som sparar vatten och det behöver inte innebära en stor förändring för du ska göra skillnad.

  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.
  • Stäng av kranen när du tvålar in dig och borstar tänderna.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo när du är törstig, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
  • Spola ur och samla upp vattnet som har stått still i kranen. Det kan du samla upp för att till exempel vattna växter med.
  • Laga onödiga läckor och droppande kranar. Många kubikmeter vatten går till spillo vid läckor och om kranar får droppa under lång tid.

Tryck här för fler smarta tips för att spara vatten.länk till annan webbplats

Följ vattenläget i länet

På Länsstyrelsen Västra Götalands sida Vattenläget i länetlänk till annan webbplats finns information och vanliga frågor och svar om vattenläget i länet.

Tryck här för att läsa om vattenläget i länet.länk till annan webbplats

Kontakt

Härryda kommun växel
031-724 61 00
va.avfall@harryda.se