Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
24 januari 2017
Lyssna

"Landvetter södra kan bli ett föregångsexempel"

Per Vorberg, Johan Edstav och Christina Leideman.

Kommunalrådet Per Vorberg (M) tillsammans med regeringens samordnare för hållbart byggande, Johan Edstav, samt sakkunnig Christina Leideman.

Regeringens nye samordnare för hållbart byggande, Johan Edstav, har besökt Härryda kommun för att höra om arbetet med Landvetter södra. För att vara med och ta ansvar för att bygga bort bostadsbristen, planerar Härryda kommun ett nytt samhälle för minst 25 000 invånare.

- Vi har en unik möjlighet att bygga ett helt nytt samhälle från grunden, säger Per Vorberg, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Landvetter södra är inte bara en angelägenhet för Härryda kommun.

- Detta är en viktig fråga för Göteborgsregionen och hela västra Sverige. Besöket var  en möjlighet att presentera vårt arbete och faktiskt visa att bostadsministern kan vara med och göra skillnad. Vi vill, vi kan och det vore synd att inte hjälpas åt att förverkliga detta för Sverige viktiga och unika projekt. Därför är vi glada över att Johan Edstav kom hit och vi hade ett givande samtal.

 - Rätt planerat och utfört kan Landvetter södra bli ett föregångsexempel på hållbar stadsutveckling, säger Johan Edstav, som fått uppdraget att samordna större samlade exploateringar med hållbart byggande.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en fördjupad översiktsplan över Landvetter södra. En stor del av kommunens skolelever bygger också Landvetter södra i Minecraft. Ungdomar från årskurs 9 och gymnasiet har också fått göra en framtidsspaning om hur de vill se en framtida stad.
 -Dialogen med våra invånare, inte minst de yngre, är jätteviktig, säger Per Vorberg. De tänker så naturligt kring social hållbarhet och har massor av innovativa och kreativa lösningar på allt från avfallshantering till var vi ska placera skolorna.

2022 räknar kommunen med att kunna sätta spaden i marken för de första bostäderna i Landvetter södra.

 

Kontakt

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande
per.vorberg@harryda.se
031-724 61 00

Lotta Kjällström, projektledare Landvetter södra
lotta.kjallstrom@harryda.se
031- 724 61 00