3 september 2020
Lyssna

Idrottsungdomar städar kommunen den 5 september

Glada idrottsungdomar i gula varselvästar visar upp fyllda soppåsar från Städa Sverige.

Foto: Städa Sverige

Lördag den 5 september ska fotbollslirare, innebandyspelare, orienterare och dykare städa på flera platser runt om i kommunen. Drygt 140 idrottsungdomar och ledare från lokala idrottsföreningar deltar när det så kallade ”RenovaRöjet” har premiär i Härryda kommun.

Förutom att bli lokala miljöhjältar får deltagarna också en värdefull slant till respektive lagkassa. Det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige som tillsammans med Renova står bakom projektet, som genomfördes första gången 2019 – då i två andra kommuner. I år fick Härryda kommun frågan om att medverka.

– Självklart vill vi vara med i den här typen av samarbeten, säger Sebastian Melin på gatuenheten.
– Vi får hjälp med en värdefull städinsats, samtidigt som idrottsungdomarna tjänar pengar till sina lag genom att göra något viktigt för miljön. När de städat färdigt ställer de bara sina fulla skräppåsar på angivna platser, så kommer vi och tar hand om dem sen.

Uppröjning i Rådasjön

I samarbete med Alingsås Dykarklubb genomför kommunen samtidigt en vattenstädning vid Mölndalsåns utlopp i Rådasjön.
– Vi har letat dykare ett tag för att kunna röja upp i utloppet, där det ligger både båtar, cyklar och annat skrot i vassen, säger Sebastian Melin. Nu får vi hit fritidsdykare, som kan hjälpa oss ta upp det här ur vattnet. Skrotet lastar de upp på den pråm vi tar dit. Sedan går det vidare för sortering och återvinning.

Medverkande i RenovaRöjet i Härryda kommun

Lag från följande föreningar medverkar i Härryda kommun: Landvetter IS P08, Pixbo Wallenstam F08/F09, IFK Hindås P08, Härryda IF F08, Sjövalla FK Orienteringssektionen.

Råda sportfiskeklubb står för en båt med elmotor under lördagen, som kommer att vara Alingsås Dykarklubb till hjälp.

Härryda kommun är medfinansiär av Städa Sverige och delägare av Renova, som en av tio utav kommunerna inom Göteborgsregionen (GR).

Läs mer

Städa Sverige - RenovaRöjetlänk till annan webbplats

Kontakt

Sebastian Melin, projektledare gatuenheten
031-724 63 95
sebastian.melin@harryda.se