Kontakt
Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.
22 mars 2017
Lyssna

Dags för årets största miljömanifestation

Lördag 25 mars kl 20.30–21.30 är det dags för världens största miljömanifestation. Vill du vara med? Släck då alla lampor under denna timma och fortsätt lördagsmyset i skenet av tända ljus istället.

Du kan även anmäla dig till Earth Hour-evenemanget på WWFs Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterlänk till annan webbplats

- Härryda kommun är självklart anmäld och arbetar ständigt med att bli klimatsmartare. Vi kommer dock inte släcka ner gatubelysningen under denna timme då vår el är oberoende av kol, olja och gas. För vår del är det ännu viktigare att jobba med frågor kring transport, mat och konsumtion, och vi är på G, säger Martina Persson, projektledare för systematiskt miljöarbete i Härryda kommun.


Vi lever som om vi hade 4,2 jordklot

Enligt Världsnaturfonden, WWF:s rapport lever mänskligheten som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande och svenskarna som om vi hade på 4,2 jordklot. Många i världens mer fattiga delar har inte ens en halv planet att leva på.

De stora utmaningarna är så kallade 5B: Biffen, Bilen, Bostaden, Börsen och Butiken. Enligt WWF behöver vi halvera resandet med fossila bränslen, halvera köttkonsumtionen, halvera energianvändningen från våra bostäder, välja klimatsmart sparande och konsumera klokare.

- Om vi bara tar ”Butiken” som exempel så ser vi att ”slit och släng” har blivit ”köp och släng”. Viste du att i snitt kastar varje Härrydabo runt 480 kg avfall per år inklusive grovavfall, säger Martina Persson.


Härryda kommun arbetar för en klimatsmart värld

Ett aktivt arbete för hållbar utveckling och klimatsmart värld pågår inom hela kommunen med olika fokus. Mycket handlar om att göra rätt val när det gäller beteenden, val av fordon, mat med mera. Kunskapsspridning och fysiska förutsättningar är centrala frågor.

- Jag kan nämna att Härryda kommun köper förnybar el utan varken fossila bränslen eller kärnkraft. Vi använder LED-lampor i gatubelysningen. Vi lägger stor vikt på att våra skolbarn och äldre ska få näringsrik och god mat som samtidigt är klimatsmart. Vi bygger cykelvägar och motiverar våra barn och ungdomar att göra hållbara val, säger Martina Persson, projektledare för systematiskt miljöarbete i Härryda kommun.

Läs mer om Härryda kommuns systematiska miljöarbete.

Kontakt

Martina Persson
Projektledare för systematiskt miljöarbete
031-724 62 74
martina.persson@harryda.se