17 mars 2022

Västergärdets förskola har vunnit pris i Kartongmatchen

Gruppbild på barn och pedagoger på förskolan

Återvinn kärlek till vår jord. Det är uppmaningen på mjölkförpackningen som avdelningen Jord designade i återvinningstävlingen Kartongmatchen. Genom sitt bidrag vann de den näst sista deltävlingen i Kartongmatchen.

Kartongmatchen är en tävling som består av fyra moment, en introuppgift och tre matcher. Hittills har närmare 270 000 barn och elever på för- och grundskolor deltagit i tävlingen som arrangeras av Tetra Pak.

Ta hand om vår jord

På avdelning Jord på Västergärdets förskola i Landvetter går 20 barn i åldern 3-6 år. På avdelningen har de arbetat med miljö och hållbar utveckling ur flera perspektiv tidigare. Att delta i Kartongmatchen blev därför en naturlig fortsättning på det arbetet. Pedagogerna berättar att barnen är väldigt intresserade av miljö och återvinning och att de tycker det har varit roligt att få lära sig om återvinning. En del i detta är att barnen har gjort eget papper och två sorters bläck.

– Vi har återvunnit kartonger, det har varit kul. Det är viktigt att återvinna för att jorden ska må bra. Vi måste ta hand om vår jord. Kartongerna som vi har lämnat på återvinning blir nya kartonger, berättar barnen på avdelningen.

På avdelningen har de bland annat samlat ihop kartonger, gått till återvinningsstationen med dem och lärt sig om hur återvinning går till. Förutom det har barnen även samlat flaskor och burkar som de har pantat i en affär.

– Vi valde att skicka pengarna till andra som inte har så många pengar istället för att ta dem själva, säger barnen på Jord.

Stolta och glada barn

Deltävling två som Jord vann innebar att barnen skulle göra en återvinningskampanj för att få fler att återvinna mer. I uppgiften ingick att designa en kampanj som skulle kunna tryckas på baksidan av en mjölkförpackning. Återvinn kärlek till vår jord var budskapet som barnen tillsammans med en bild tog fram till kampanjen och som nu har blivit tryckt på en mjölkförpackning.

– En del i tävlingen var att barnen fick designa ett mjölkpaket. Tidigare har barnen även satt ett klistermärke i ett häfte varje gång de har lämnat saker till återvinning tillsammans med sina föräldrar, säger Anna Sjöberg, barnskötare på Jord.

– Vi är jättebauta glada. Vi vann tävlingen och vi var ett lag. Att måla på mjölkkartonger var roligt. Vi målade där man kan slänga saker på återvinningsstationen, säger de stolta barnen på avdelningen.

Förutom att avdelningen fick sitt bidrag tryckt på en mjölkförpackning så fick de 1 000 kr i presentkort att handla mejeriprodukter för. Barnen fick även ett varsitt sittunderlag och en tygkasse.

– Genom vinsten i tävlingen har barnen fått en konkret bekräftelse på att de gjorde någonting bra, återkopplingen på barnens fina bidrag är viktig, säger Charlotte Jarlfors, förskollärare på Jord. ​​​​​​​

På avdelningen har de ännu inte hunnit fira vinsten, men förslagen på vad de ska köpa för presentkorten är många. Allt från yoghurt till fika av olika slag.

Chans på fler priser

Den sista deltävlingen i Kartongmatchen är inte avslutad än så avdelningen har chans att vinna ännu fler priser. Den avslutande tävlingen går ut på att barnen ska sprida kunskap om återvinning till 100 personer. För att göra detta skrev barnen på Jord brev till de andra avdelningarna på förskolan. Där beskrev de att det är viktigt och enkelt att återvinna och att en tom kartong inte är skräp, utan ett viktigt material för att göra nya kartonger.

– Det var enkelt att göra det, för det är över 100 barn på förskolan. Vi skrev brev till de andra avdelningarna och till våra kompisar, säger barnen på Jord.

För att sprida kunskapen mer så har barnen även berättat om återvinning för sina kompisar och familjer.

Kartongstad

I ett rum på avdelningen har barnen byggt en stor stad av kartonger och ljusslingor. Höghus, hotell och andra byggnader i en mängd olika former finns i staden. Kartongerna har barnen tagit med sig hemifrån och på förskolan har de målat och satt fast kartongerna med kardborretejp. Även om staden redan är stor så tycker barnen inte att den är färdig.

– Vi ska bygga mer! Det var kul när vi tog hit kartonger till vår stad. Vi målade alla kartonger och gjorde en stad av det, berättar barnen.​​​​​​​

Fortsatt hållbarhetsarbete

På avdelningen kommer de att fortsätta att arbeta med miljö och hållbarhet även när Kartongmatchen har avslutats.

– ​​​​​​​Vi kommer att fortsätta jobba med hållbar utveckling. Barnen är bland annat väldigt intresserade av havet och hur man behandlar det. Vi pratar mycket om hållbarhet och om att ta hand om vår jord. Barnen är väldigt engagerade och kan mycket om ämnet, avslutar Djina Kadiric, förskollärare på Jord.

Sveriges bästa skola

Härryda kommun har som mål att skapa Sveriges bästa skola. Målbilden gäller från förskolan upp till gymnasiet. Läs om Sveriges bästa skola

Västergärdets bidrag i Kartongmatchen Länk till annan webbplats.